Mentale Gezondheidsnetwerken (MGN)
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat dat huisartsen, sociaal domein en ggz regionale samenwerkingsafspraken maken over het aanbod van zorg en ondersteuning voor mensen die naast psychische klachten ook problemen op andere levensdomeinen hebben. Deze regionale samenwerking noemen we ‘mentaal gezondheidsnetwerk’ (ook: MGN).
CZ start in 2025 met het contracteren van Mentale Gezondheidsnetwerken en helpt u graag met informatie hierover. Tevens kunt u zich nu bij ons aanmelden voor contractering van uw Mentale Gezondheidsnetwerk, als u zich bevindt in een regio waar CZ eerste marktleider verzekeraar is.
Doelstelling van het mentale gezondheidsnetwerk
Met een MGN worden de volgende doelen bereikt:
- De hulp- en ondersteuningsvraag van personen en hun naasten worden snel en op de juiste plek opgepakt. Zo voorkomen we escalatie van problemen en onnodige instroom in de ggz.
- De beschikbare capaciteit (ggz, huisarts en sociaal domein) in de regio wordt optimaal benut.
- De wachttijd voor ggz-zorg voor mensen met complexe problematiek neemt af.
Functies van het mentale gezondheidsnetwerk
Een MGN kent vier functies, die beschreven staan in de werkwijze van het MGN:
- Verkennend gesprek
- Transfermechanisme
- Informatievoorziening wachttijden en aanbod
- Domeinoverstijgend casusoverleg
Vorming van het mentale gezondheidsnetwerk
Er is afgesproken dat elke regio een MGN krijgt. Alvorens de stap te maken naar contractering van het netwerk, moet er nog een netwerk (in oprichting) gevormd worden. Hierin is het volgende belangrijk:
- Formuleer een regionale ambitie en visie voor het netwerk en hoe het netwerk bijdraagt aan deze ambitie en visie: wat is het doel van het netwerk?
- Bepaal de schaalgrootte van het netwerk binnen de regio: wie doet er mee en onder welke voorwaarden kan een zorgaanbieder toetreden tot het netwerk?
- Zorg dat er een gelijkwaardig samenwerkverband is tussen de huisartsen, het sociaal domein en de ggz én dat ze allemaal betrokken zijn.
- Betrek de financiers tijdig bij het vormen van het netwerk.
Enkele tips en tricks over de vorming van een netwerk en de daarbij behorende contractering staan in de leidraad
Contractering van het mentale gezondheidsnetwerk
Na het vormen van een netwerk, is de volgende stap tot het contracteren van een MGN het opstellen van een plan. Het plan voor het MGN kan een transformatieplan zijn en/of een specifiek plan voor het MGN. In het plan moet duidelijk beschreven staan wat het netwerk is, wat de visie van het netwerk is, wat de regionale (samenwerking)afspraken zijn en wat de uitgangspunten van de begroting zijn.
Er zijn meerdere instapmomenten in 2025 voor de contractering van het MGN (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober). De eerste en tweede zorgverzekeraar in de regio beoordelen het plan aan de hand van de voorwaarden in de leidraad. Vervolgens zijn er gesprekken tussen de zorgverzekeraars en het MGN om overeenstemming te bereiken over de inhoud van het plan en over de contractafspraken voor de inzet van de verschillende functies. Als er overeenstemming is bereikt, worden het plan en bijbehorende afspraken vastgelegd in het VECOZO Identificatieportaal.
Als u als zorgaanbieder niet aangesloten bent bij een MGN, dan is de contractering van de functies van het MGN niet van toepassing op u. Alleen aanbieders die onderdeel zijn van een MGN, worden gecontracteerd voor de vier functies van het MGN.
Meld uw MGN nu aan!
CZ komt graag met uw MGN in contact. Eén van de deelnemers aan het MGN kan dit namens het hele netwerk doen. Ook als u nog vragen heeft over de contractering van het MGN in 2025, kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier.