Zo krijgt u de beste zorg
Voor veel behandelingen kunt u prima terecht bij uw vertrouwde ziekenhuis om de hoek. Maar voor sommige zorg is het ene ziekenhuis beter dan het andere. Daarom gaan we verder om de zorgkwaliteit bij ziekenhuizen te verbeteren. Zodat u de best passende zorg krijgt.
Er is verschil tussen ziekenhuizen
Hoe meer ervaring een ziekenhuis met een behandeling heeft, hoe beter de resultaten zijn. Dat klinkt heel logisch. Toch zien we dat behandelingen soms worden uitgevoerd door ziekenhuizen die dit niet zo vaak doen. Patiënten krijgen daardoor soms vervelende bijwerkingen. Ook is de kans groter dat ze nóg een keer geopereerd moeten worden, omdat de eerste operatie niet is gelukt. En soms zijn er zelfs verschillen in overlevingskans.
Goede afspraken, betere zorg
We zoeken continu naar manieren om de zorg te verbeteren. Daarbij letten we op:
- Uitkomsten van zorg, zoals bijwerkingen, her-operaties en verschillen in overlevingskans.
- Of patiënten goed en volledig worden geïnformeerd over de behandelmogelijkheden.
- Of patiënten toegang hebben tot álle behandelopties.
- Ervaringen van andere patiënten.
- Hoe lang iemand moet wachten op een behandeling.
Dit bespreken we met de ziekenhuizen. We kijken naar de resultaten per ziekenhuis en maken daarna met elk ziekenhuis goede afspraken.
Een paar voorbeelden
- Voor prostaatkanker geven we een ‘premium contract’ aan ziekenhuizen die 250 operaties per jaar uitvoeren, in plaats van de landelijke norm van 100 per jaar. Elke arts moet minimaal 70 operaties per jaar uitvoeren. En artsen moeten hun kwaliteitsgegevens met elkaar delen, zodat ze van elkaar leren. Zo is bijvoorbeeld de kans op incontinentie na de behandeling veel kleiner.
- Voor maag- of slokdarmkanker willen we dat het ziekenhuis ervaring heeft met de operatie van zowel maag als slokdarm. Ze staan namelijk met elkaar in verbinding, en ervaring met beide tumoren is erg belangrijk.
- Wij belonen ziekenhuizen die bij bariatrie (maagoperaties bij overgewicht) het gewichtsverlies ook een aantal jaren na de ingreep in stand weten te houden. We zien namelijk dat de aandacht in het natraject belangrijk blijft om goede resultaten te behouden
- Bij ernstige eetstoornissen stellen we extra eisen, bijvoorbeeld over een behandelplan of over de samenstelling van het behandelteam. Want als er verschillende soorten zorgverleners in het behandelteam zitten, is de kans op een succesvolle behandeling groter.
- Voor nierkanker willen we in de toekomst dat ziekenhuizen voor de behandeling van elke patiënt overleggen met een expertziekenhuis. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat een ziekenhuis een hele nier verwijdert. Soms is het verwijderen van een deel van de nier namelijk ook voldoende.
- Bij het vervangen van een heup of knie kijken we naar hoe goed de operatie is geslaagd, het aantal operaties dat een arts uitvoert, maar ook de levensduur en kwaliteit van de prothese die gebruikt wordt.
Kijk welk ziekenhuis het beste voor u is
U kunt altijd zelf kiezen naar welk ziekenhuis u wilt gaan. Maar het is goed om te weten dat de uitkomst van de behandeling per ziekenhuis sterk verschilt. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders zou achteraf een ander ziekenhuis hebben gekozen voor hun behandeling als ze beter hadden vergeleken.
Wij helpen u kiezen
Vergelijken is altijd goed. Welke zorg u ook nodig hebt. Kijk in de Zorgvinder welk ziekenhuis het beste scoort voor uw behandeling. Of vraag ons Zorgteam om advies.