Beleid wijkverpleging
Hoe is de inkoop van zorg geregeld? Welke aanvullende eisen stelt CZ voor het hebben van een overeenkomst? We vertellen u graag meer over het beleid dat CZ voert bij het inkopen van zorg.
Zorginkoopbeleid
Aanvraag tot aanvullende zorginkoop door een gecontracteerde zorgaanbieder
Wanneer de zorgaanbieder gedurende het jaar van mening is dat het omzetplafond in zijn geval ontoereikend is, kan hij een verzoek tot aanvullende zorginkoop doen. De zorgaanbieder dient het verzoek in wanneer voor 1 oktober 80% van het omzetmaximum voor 2024 is bereikt en de verwachting is dat het omzetmaximum ontoereikend is (niet eerder en niet later). Wij kunnen alleen verzoeken beoordelen die verzonden zijn via onze website (dus niet per e-mail) en die vóór 31 december 2024 zijn ingediend. CZ groep beoordeelt aan de hand van het verzoek of een zorgaanbieder in aanmerking komt voor een aanvullend omzetmaximum en zo ja, onder welke voorwaarden. Om te beoordelen of u als zorgaanbieder voldoet aan alle voorwaarden verwijzen wij u naar het Zorginkoopbeleid Wijkverpleging. Als de aanvraag en de benodigde gegevens compleet zijn, krijgt de zorgaanbieder binnen 15 werkdagen uitsluitsel over de aanvraag.
Tot die tijd vragen we u om de productie te temporiseren en er zorg voor te dragen dat het budgetplafond zoals vastgelegd in de overeenkomst niet overschreden wordt. Mocht u hierdoor geen nieuwe CZ-cliënten meer kunnen accepteren, dan verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk aan ons te melden. Nieuwe CZ-cliënten die zich vervolgens bij u melden kunnen doorverwezen worden naar het CZ Zorgteam, zij ondersteunen de verzekerden een andere passende gecontracteerde aanbieder te vinden in de regio.
Indien er gedurende het jaar toch een zorgplichtprobleem ontstaat, dan is het mogelijk dat het CZ zorgteam u benaderd voor bemiddeling. In dat geval zullen de zorginkoper en zorgaanbieder samen afstemmen wat er nodig is om de CZ- cliënt(en) in zorg te nemen. Pas als er een schriftelijk akkoord ligt van de zorginkoper om de CZ-cliënt(n) boven het productieplafond in zorg te nemen, en dat het productieplafond in VECOZO wordt aangepast, kan de zorgaanbieder de CZ- cliënt(en) in zorg nemen. Indien er geen schriftelijk akkoord ligt van de zorginkoper, dan is de geleverde zorg voor eigen risico van de zorgaanbieder.
Houd er rekening mee dat aanvullende contractafspraken uitsluitend tegen een staffeltarief zullen worden gemaakt.
Machtigingenbeleid vanaf 1 januari 2020
Een indicatiestelling moet voldoen aan een aantal vereisten, zoals vastgelegd in het dossier. De toestemming (in het kader van een machtiging) wordt dan verondersteld te zijn verleend bij gecontracteerde zorgaanbieders:
- De wijkverpleegkundige zorg omvat zorg zoals verpleegkundigen die bieden. De zorg houdt verband met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop.
- De indicatie wordt gesteld door een wijkverpleegkundige niveau 6 (of hoger) en volgens het Normenkader V&VN.
- Het zorgplan wordt op basis van de zorgvraaganalyse opgesteld (zoals opgenomen in het CZ Inkoopbeleid 2019 wijkverpleging).
- Bij het opstellen van de indicatie en het zorgplan is een brede kijk vereist. Bijvoorbeeld Wmo-zorg en mantelzorg kunnen hier onderdeel van uitmaken en ingezet worden.
- Het zorgdossier wordt opgesteld aan de hand van de richtlijn Verslaglegging V&VN.
CZ hanteert hierbij het principe van high trust, high penalty en toetst de wijze van indicatiestelling steekproefsgewijs. Dit kan eventueel in het kader van een reguliere materiële controle.