Wat kunt u doen bij een hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Wat zijn de symptomen en oorzaken van een hoge bloeddruk? En belangrijker: hoe kunt u uw bloeddruk verlagen?

Wat is een hoge bloeddruk?

Laat u uw bloeddruk bij de huisarts meten? Dan heeft u een hoge bloeddruk (hypertensie) als uw bovendruk hoger is dan 140 en uw onderdruk hoger is dan 90. Een hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten, maar het verhoogt wél de kans op een hartinfarct en beroerte. Bent u ouder dan 70 jaar? Dan heeft u een hoge bloeddruk bij bovendruk van 150 of hoger.

Symptomen van een hoge bloeddruk

U voelt een hoge bloeddruk meestal niet, toch heeft het wel gevolgen voor uw hart. En bij een veel te hoge bloeddruk kunt u last krijgen van de volgende klachten:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • kortademigheid
  • rusteloosheid

Herkent u één of meer van deze symptomen?

Meet dan voor de zekerheid uw bloeddruk thuis met een bloeddrukmeter. Het is belangrijk om tenminste voor 5 dagen achter elkaar uw bloeddruk te meten. Zo krijgt u een goed overzicht van uw bloeddruk. (Tip: gebruik het bloeddrukdagboek). Let er dan wel op dat uw bloeddruk vaak iets lager is dan bij de arts. Thuis heeft u een hoge bloeddruk vanaf 135/85 of hoger. Natuurlijk kunt u ook altijd uw huisarts bezoeken.

Zelf uw bloeddruk meten?

Meet uw bloeddruk vanuit huis. Snel, eenvoudig én betrouwbaar. De Microlife bloeddrukmeter staat op de lijst van betrouwbare meters van de Hartstichting. En als klant van CZ bestelt u 'm direct met €20 korting.

Direct bestellen
Bloeddrukmeter met korting bij CZ

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Het is lastig om écht te zeggen dat één bepaalde reden de oorzaak is voor een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is erg complex. Het zijn vaak meer factoren die uiteindelijk voor klachten zorgen.

Er zijn wel factoren die de kans op een hoge bloeddruk vergroten. Zo kan uw leeftijd van invloed zijn. Bij oudere mensen zijn de bloedvaten smaller en stijver. Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Naast leeftijd kunnen genen ook een rol spelen in een hoge bloeddruk.

Daarnaast neemt de kans op een hoge bloeddruk toe door bijvoorbeeld:

  • Ongezonde leefstijl & overgewicht
  • Regelmatig roken
  • Zout en vet eten
  • Alcohol
  • Bij bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld bij sommige pijnstillers of corticosteroïden
  • De anticonceptiepil slikken

Hormonen en zwangerschap

Ook hormonen kunnen onze bloeddruk beïnvloeden. Denk aan hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap of overgang. Maar ook het gebruik van geslachtshormonen in een hormoontherapie kan invloed hebben.

Wat kunt u doen bij een hoge bloeddruk?

Voor een hoge bloeddruk zijn er medicijnen. Het is verstandig om dit goed met uw arts te overleggen. Maar u kunt zelf ook al het een en ander doen om uw bloeddruk te verlagen. Want een gezonde leefstijl helpt:

  1. Eet gezond
    Denk aan een gevarieerd dieet met voldoende vitamines, mineralen en vezels. Eet daarbij niet te veel zout en drink minder alcohol.
  2. Beweeg genoeg
    Probeer elke dag 30 minuten te bewegen. Bijvoorbeeld een stukje wandelen of uw huis intensief stofzuigen.
  3. Zorg voor een gezond gewicht
    Overgewicht vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Met kleine veranderingen wordt afvallen makkelijker.
  4. Stop met roken
    Roken is slecht voor uw gezondheid. Daarbij kunt een hoop geld besparen als u stopt.

 

Jojanneke Kant
Huisarts in Den Haag

Als huisarts vind ik het belangrijk dat iedereen de juiste informatie kan vinden over ziektes én gezondheid. Via mijn Instagram probeer ik op een laagdrempelige manier mijn steentje hieraan bij te dragen.

Vraag het huisarts Jojanneke

Erfelijke aanleg is één van de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Wanneer er meerdere mensen in je familie zitten met een hoge bloeddruk, dan is de kans dat jij het ook kan krijgen waarschijnlijk hoger. Naast een erfelijke aanleg zijn er echter nog heel veel andere dingen die invloed hebben, zoals overgewicht, roken, vet eten, veel zout eten en alcohol drinken. Ook sommige medicijnen en ziektes kunnen het risico op een bloeddruk verhogen.

Dat is afhankelijk van wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk. Bij een erfelijke aanleg kan het zijn dat je ondanks dat je zo gezond mogelijk leeft toch altijd medicijnen zal moeten gebruiken. Maar is de hoge bloeddruk ontstaan doordat je overgewicht had en veel alcohol dronk, dan is de kans groot dat je met medicatie kan stoppen als je bent afgevallen en minder/geen alcohol drinkt.

Nee. Sterker nog, meestal heb je helemaal geen klachten van een hoge bloeddruk. Alleen als deze echt extreem hoog is kan je problemen krijgen met kijken of een ernstige hoofdpijn. Dat maakt een hoge bloeddruk ook zo verraderlijk: je merkt er niets van, maar wanneer je er te lang mee rond blijft lopen kan het wel gevaarlijk zijn omdat het je kans op hart of vaatproblemen groter maakt. Je hebt een hogere kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of een hersenbloeding.

De bloeddruk neemt toe naarmate je ouder wordt. Dus de kans dat je een hoge bloeddruk krijgt wordt wel groter met het stijgen van de leeftijd. Toch zien we ook wel een hoge bloeddruk bij jonge mensen. Dat heeft dan meestal te maken met een ongezonde leefstijl. Daarnaast zijn er een aantal ziektes waarbij je een hogere kans hebt op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, bijvoorbeeld PCOS of wanneer je eerder een hoge bloeddruk had tijdens een zwangerschap.

Wat het meeste voorkomt is dat mensen hun bloeddruk meten tijdens een moment van klachten. Ze hebben dan bijvoorbeeld veel stress of een opgejaagd gevoel. De kans dat de bloeddruk dan te hoog is, is groot. Immers het is normaal dat een bloeddruk varieert over de dag en na inspanning of bij stress kan deze hoger zijn. Het wil echter niets zeggen over of je ook werkelijk een hoge bloeddruk hebt. Het is dus belangrijk om een bloeddruk te meten op een rustig moment van de dag, het liefst een aantal dagen achter elkaar. Pas dan kun je concluderen of deze werkelijk te hoog is. Ook zien we wel eens dat er thuis met een niet betrouwbaar apparaat wordt gemeten. Met name van de bloeddrukmeters die om de pols meten weten we dat deze niet betrouwbaar genoeg zijn.

Wanneer je op een rustig moment thuis je bloeddruk hebt gemeten, en de bovendruk meerdere dagen achter elkaar hoger dan 160 mmHg is, dan is het goed om even te bellen met de huisarts. Wanneer de bovendruk op een rustig moment 180 mmHg is, meet deze dan gedurende de dag op rustige moment nog een keer. Blijft deze boven de 180, dan is het reden om dezelfde dag nog contact op te nemen met de huisarts. Voor vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden, of vrouwen met PCOS is het goed om afspraken te maken met de huisarts over de controle van de bloeddruk. Omdat zij een hogere kans hebben op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk in de toekomst.

Houd een dagboek bij

Heeft u uw bloeddruk gemeten? Houd het dan gemakkelijk bij met het bloeddrukdagboek. Is uw bloeddruk 5 dagen te hoog? Ga dan direct even langs uw huisarts.

Download het dagboek
Iemand meet eigen bloeddruk met bloeddrukmeter

Gebruikte bron: Thuisarts.nl, Hartstichting.nl (2024), Mijn gezondheidsgids en huisarts Jojanneke Kant