Wat kunt u doen bij een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk (hypotensie) is vaak niet gevaarlijk. Maar wanneer is uw bloeddruk te laag? En wat zijn de symptomen en oorzaken van een lage bloeddruk?

Wat is een lage bloeddruk?

Uw bloeddruk is te laag als de bovendruk lager is dan 90, of de onderdruk lager is dan 60. Is uw bloeddruk hoger dan 90/60, maar heeft u wel klachten? Dat is zeker mogelijk. Deze klachten ontstaan wanneer uw bloeddruk zo laag is dat een deel van uw lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. Geen zorgen, dit is vaak onschuldig.

Heeft u vragen over een lage bloeddruk? App de verpleegkundige als het u uitkomt.

Symptomen van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk geeft niet altijd duidelijke symptomen of klachten. Dit verschilt per persoon. U kunt een lage bloeddruk bijvoorbeeld herkennen aan:

  • duizeligheid
  • zwarte vlekken of wazig zien
  • vermoeidheid
  • oorsuizen
  • licht in uw hoofd of flauwvallen
  • hoofdpijn

Deze symptomen zijn erg algemeen. Het hoeft dus niet altijd te zijn dat u een te lage bloeddruk heeft als u één van deze klachten herkent. Meer zekerheid? Meet dan voor de zekerheid uw bloeddruk thuis met een bloeddrukmeter. Of maak een afspraak met uw huisarts.

Zelf uw bloeddruk meten?

Meet uw bloeddruk vanuit huis. Snel, eenvoudig én betrouwbaar. De Microlife bloeddrukmeter staat op de lijst van betrouwbare meters van de Hartstichting. En als klant van CZ bestelt u 'm direct met €20 korting.

Direct bestellen
Bloeddrukmeter met korting bij CZ

Oorzaken van een lage bloeddruk

Vaak is de oorzaak van een lage bloeddruk niet duidelijk. U kunt bijvoorbeeld licht in uw hoofd worden als u ineens te snel opstaat. Of als het extreem warm is, kunnen symptomen ontstaan. In bepaalde situaties komt een lage bloeddruk vaker voor:

  • Langere periode van koorts
  • Bloedverlies, bijvoorbeeld een heftige menstruatie
  • Zwangerschap
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld plastabletten
  • Stoornis aan het hart, bijvoorbeeld Atriumfibrilleren is een onregelmatige en vaak snelle hartslag. Het kan symptomen veroorzaken zoals hartkloppingen en vermoeidheid.

Jojanneke Kant
Huisarts in Den Haag

Als huisarts vind ik het belangrijk dat iedereen de juiste informatie kan vinden over ziektes én gezondheid. Via mijn Instagram probeer ik op een laagdrempelige manier mijn steentje hieraan bij te dragen.

Vraag het huisarts Jojanneke

Het kan erop wijzen dat de bloeddruk wat lager is inderdaad. Overigens kan dat helemaal geen kwaad als het blijft bij een beetje duizeligheid bij het opstaan.

Meestal hoeft u bij een lage bloeddruk geen contact op te nemen met uw huisarts. Maar in sommige gevallen is het verstandig om direct een arts te spreken. Bijvoorbeeld als u een lage bloedruk heeft en ziek bent, zichtbaar bloed verliest, klachten heeft aan uw hart of problemen heeft met ademhalen. 

Wat kunt u doen bij een lage bloeddruk?

Klachten door een te lage bloeddruk zijn erg vervelend. Helaas zijn er geen manieren om deze volledig op te lossen. Maar er zijn wel een paar tips die kunnen helpen:

  1. Voorkom flauwvallen door te zitten
    Voelt u dat u gaat flauwvallen? Ga dan meteen zitten, en leg uw hoofd tussen uw knieën. Of ga even liggen. Op deze manier stroomt uw bloed makkelijker naar uw hersenen.
  2. Niet te snel opstaan
    Voorkom dat u licht in het hoofd wordt door te snel opstaan. Bereid uw lichaam eerst voor en sta dan pas rustig op.
  3. Drink genoeg water
    Is het erg warm buiten? Of bent u aan het sporten? Zorg dan dat u genoeg drinkt. Als u veel vocht verliest, kan uw bloeddruk dalen.
  4. Eet niet méér zout
    Het is niet verstandig om extra zout te eten als uw bloeddruk te laag is. Te veel zout is slecht voor uw nieren. Maximaal 6 gram zout per dag is gezond.
  5. Doe rustig aan tijdens uw zwangerschap
    Als u zwanger bent, gaat er meer bloed naar de placenta. Ook verslappen uw bloedvaten door zwangerschapshormonen. Hierdoor kan uw bloeddruk dalen. Rust is daarom belangrijk.

 

Houd een dagboek bij

Heeft u uw bloeddruk gemeten? Houd het dan gemakkelijk bij met het bloeddrukdagboek. Is uw bloeddruk 5 dagen te hoog? Ga dan direct even langs uw huisarts.

Download het dagboek
Iemand meet eigen bloeddruk met bloeddrukmeter

Gebruikte bron: Thuisarts.nl, Hartstichting.nl en huisarts Jojanneke Kant - juni 2024

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja / Nee