Wanneer hebt u recht op wijkverpleging en hoe regelt u dat?
Meneer en mevrouw Ramaekers zijn goede bekenden van mij. Wij spreken elkaar regelmatig over de mantelzorgtaken van meneer Ramaekers. Mevrouw Ramaekers heeft een spierziekte en is lichamelijk erg beperkt. Meneer Ramaekers helpt zijn echtgenote dagelijks met het douchen en aankleden.
6 oktober 2016
Leestijd: 3 minuten
Ongelukje. Wie zorgt nou voor mevrouw?
Onlangs belde meneer Ramaekers in paniek op. Hij had een ongelukje gehad bij het werken in de tuin. In het ziekenhuis werd de wond aan zijn hand gehecht en een verband aangelegd. Maar nu kon hij dus niet helpen met de persoonlijke verzorging van zijn vrouw. En de kinderen wonen niet in de buurt.
Hebt u net als meneer Ramaekers verpleging nodig of hulp bij persoonlijke verzorging? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor wijkverpleging. Dat wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet.
Welke zorg valt onder wijkverpleging?
Onder wijkverpleging valt de hulp die u thuis krijgt bij de persoonlijke verzorging en verpleging. Bijvoorbeeld hulp bij het douchen, scheren of aankleden.
De kosten voor wijkverpleging worden vergoed uit de basisverzekering.
Wanneer komt u in aanmerking voor wijkverpleging?
Wijkverpleging is voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Zoals ouderen, mensen die een chronische ziekte of lichamelijke handicap hebben of die net uit het ziekenhuis komen en tijdelijk verzorging of verpleging thuis nodig hebben. Dit geldt ook voor mensen die in hun laatste levensfase zijn.
Zo vraagt u een indicatie voor wijkverpleging aan
Voor het aanvragen van wijkverpleging neemt u contact op met een thuiszorgorganisatie. Een wijkverpleegkundige bespreekt vervolgens met u welke zorg u nodig hebt.
Zoekt u een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt die een contract heeft met CZ? Vind de beste zorg
Dit krijgt u vergoed
De kosten voor wijkverpleging worden vergoed uit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen bijdrage. Ook worden de kosten niet verrekend met uw eigen risico.
Voor de heer en mevrouw Ramaekers vond ik een gecontracteerde thuiszorgorganisatie die meteen de volgende dag op bezoek kon komen voor het indicatiegesprek. En al heel snel hielp de wijkverpleging zowel mevrouw als meneer Ramaekers iedere ochtend en avond met wassen en aankleden.
Inmiddels kan meneer Ramaekers weer zichzelf verzorgen. Maar de wijkverpleging zag dat zijn zorg voor mevrouw toch wel zwaar voor hem werd. Daarom hebben ze de zorg in de ochtend helemaal van hem overgenomen. Hij hoeft dus alleen in de avond nog te zorgen voor zijn vrouw.