Zo bereidt u zich voor op een succesvol keukentafelgesprek

Bij het CZ Zorgteam krijgen we veel vragen over het keukentafelgesprek. De vragen gaan dan vooral over wat men kan verwachten van het gesprek en hoe men zich hierop kan voorbereiden. Dat hield ook mevrouw van Galen bezig.

10 juni 2016

Leestijd: 3 minuten

Mevrouw van Galen durft haar echtgenoot geen moment alleen te laten

Mevrouw van Galen is mantelzorger van haar echtgenoot. Bij meneer van Galen is de diagnose dementie gesteld. Meneer en mevrouw van Galen hebben geen kinderen. Mevrouw van Galen is zelf ook op leeftijd. Enige tijd geleden belde mevrouw van Galen mij op. Ze was erg emotioneel. De zorg voor haar echtgenoot werd haar te zwaar. Mevrouw vertelde mij dat ze haar echtgenoot geen moment meer alleen durft te laten. Mevrouw is bang voor ongelukken in huis. Ook is meneer al een paar keer verdwaald in zijn eigen buurt.

Het keukentafelgesprek

In overleg met mevrouw heb ik een keukentafelgesprek voor haar aangevraagd bij haar gemeente. Mevrouw van Galen wilde zich graag goed op dit gesprek voorbereiden. Ik gaf haar de volgende tips.

Tip 1: Ga gezamenlijk naar het keukentafelgesprek

Meestal voert degene die de zorg nodig heeft zelf het keukentafelgesprek. Maar als mantelzorger kunt u daarbij zijn en helpen. Vindt u dat lastig? Dan kan een mantelzorgmakelaar u ondersteunen bij de voorbereiding en eventueel ook tijdens het gesprek.

Tip 2: Maak een lijst met uw vragen

Maak samen met uw naaste een lijstje van de problemen waar u tegenaan loopt. Laat iemand die de situatie goed kent u hierbij helpen. Bedenk wat zou kunnen bijdragen aan het oplossen van het probleem. Schrijf ook op welke zaken u zelf of met behulp van uw omgeving kunt oplossen.

Tip 3: Geef duidelijk aan wat uw problemen zijn

Zorg dat uw naaste (of als dat niet mogelijk is u zelf) duidelijk kan vertellen welke problemen er zijn en welke ondersteuning hij of zij nodig heeft. Maak de problemen vooral niet kleiner dan ze zijn (zonder te overdrijven).

Tip 4: Durf vragen te stellen

Zorg ervoor dat u alle vragen stelt die u vooraf had voorbereid. Vraag ook om uitleg als iets niet duidelijk is.

Tip 5: Vraag om het verslag

De gemeente is verplicht een verslag van het gesprek naar u te sturen. Vraag na afloop van het gesprek wanneer u dit verslag kunt verwachten.

Ik heb weer voldoende energie om voor mijn echtgenoot te zorgen op de dagen dat hij thuis is.

Het is inmiddels al weer enkele weken geleden dat het keukentafelgesprek plaatsvond. Meneer gaat nu twee hele dagen naar een dagbesteding. Mevrouw van Galen heeft hierdoor wat meer tijd voor zichzelf en meneer krijgt toch de zorg die hij nodig heeft. Ook hebben meneer en mevrouw nu hulp bij het huishouden. Mevrouw van Galen liet mij onlangs weten dat het een stuk beter met haar gaat: “Ik heb weer voldoende energie om voor mijn echtgenoot te zorgen op de dagen dat hij thuis is”.

Marga Oomens
Mantelzorgmakelaar
Zowel privé als in mijn werk heb ik veel contact met mantelzorgers. Veel mantelzorgers weten vaak niet meer waar ze met hun vragen terecht kunnen. Ik neem het uitzoekwerk graag van ze over, zodat zij zich weer kunnen richten op hun zorgtaken. En ook nog wat tijd voor zichzelf overhouden.

Tips van de mantelzorgmakelaars