Verzuim verdwijnt pas als u de werkelijke oorzaak kent

Is die stijve onderrug het gevolg van verkeerd tillen, van tijdgebrek of van werkstress? Om het hoge verzuim in de zorg te pareren is het belangrijk om de oorzaak van werkgerelateerde klachten te achterhalen. Dan pas werkt de oplossing.

Datum: 3 maart 2020 - Leestijd: 5 minuten

De zorgsector is de meest verzuimende sector van Nederland. Het werk is stressvol en lichamelijk zwaar. De problemen die uit deze issues voortvloeien zijn echter verre van eenduidig. Een oorzaak is bovendien vaak niet wat ze lijkt.

Drie voorbeelden uit de praktijk

Vastzittende schouder

Een thuiszorgmedewerkster klaagt over een ‘vastzittende schouder’. Heeft dat te maken met de repeterende huishoudelijke werkzaamheden die ze uitvoert? Of ligt de oorzaak in het strakke schema dat ze moet afwerken, waardoor ze een gebrek aan autonomie ervaart en gestrest raakt?

Ontstoken polsen

Een operatie-assistente in een ziekenhuis heeft veel last van haar polsen. De pijn duidt op een ontsteking. Is dit te wijten aan het precisiewerk op de OK? Of komt het door de stress die ze voelt als ze drie avonden per week haar chronisch zieke moeder verzorgt?

Zeurende buikpijn

Een verzorger van verstandelijk beperkte jongeren heeft een zeurende pijn in zijn buik. Komt dit, doordat hij vorige week hard tegen de punt van een tafel aanliep? Of komt het, doordat hij nooit ‘nee’ kan zeggen als collega’s hem vragen ‘even bij te springen’, waardoor de stress zich nu fysiek uit?

Het lijkt een open deur, maar wanneer het verkeerde probleem wordt opgelost, werkt de oplossing niet.

Stress versus werkhouding

Werkdruk leidt geregeld tot een verkeerde of verkrampte werkhouding. In de haast worden protocollen overgeslagen en hulpmiddelen zoals patiëntliften, glijmatten, sta-op-liften en douchestoelen vergeten. Daarnaast nemen de administratieve taken voor veel zorgmedewerkers toe. Ze zitten vaak lang achter een beeldscherm en belasten hun lichaam weer op een geheel andere wijze. Het risico op fysieke klachten neemt daardoor toe. Om verzuim (of uitval) te voorkomen is het ontzettend belangrijk om de werkelijke oorzaak van de klacht te detecteren. Zo weet u zeker dat uw medewerker de juiste zorg krijgt. Het lijkt een open deur, maar wanneer het verkeerde probleem wordt opgelost, werkt de oplossing niet.

Verzuim door zwaar werk effectief de baas

Denk nog eens aan het voorbeeld van de medewerker met de vastzittende schouder. Zij is niet gebaat bij een interventie voor werkstress als de oorzaak fysiek van aard is. Dat lijkt zo logisch. Maar in de praktijk zien wij vaak het omgekeerde gebeuren. Lees over een doeltreffende aanpak in de whitepaper ‘Verzuim door zwaar werk effectief de baas’. Zo zet u de juiste interventie in op het juiste moment.

Download de whitepaper

Van oorzaak naar oplossing

Om het keuzeproces van de inzet van interventies te vereenvoudigen, ontwikkelt CZ voor de meest voorkomende arbeidsrisico’s zorgpaden. Hiermee kunt u de zorgreis van een medewerker koppelen aan de juiste interventie. En dat is voor iedere medewerker anders. De een verkeert nog in een preventieve fase en is een klacht aan het ontwikkelen. De ander heeft vergevorderde klachten waar curatieve zorg aan te pas moet komen. Het zorgpad biedt uw medewerkers op het juiste moment, de kortste weg naar de best passende interventie.

Zorgpaden zijn specifiek gericht op het voorkomen van klachten en het wegnemen van de oorzaak. Dat blijkt effectiever en efficiënter in de strijd tegen verzuim. Bij CZ helpen interventie-experts u of uw bedrijfsarts met de keuze van het juist zorgpad. Samen selecteert u de beste interventie die niet alleen bij uw medewerker past, maar ook waarde toevoegt aan uw organisatie. Zo lossen we het probleem doeltreffend op.

Wilt u meer weten over de zorgpaden? Heeft u behoefte aan iemand die met u meedenkt over de oplossing van een verzuimvraagstuk?

Loek van Groesen
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in