Betaalbare innovaties om fysieke belasting aan te pakken

Meer dan de helft van alle werkenden krijgt vroeg of laat te maken met fysieke klachten. Een groot deel van hen denkt zelfs de pensioenleeftijd niet te halen. Gelukkig ontstaan overal ter wereld nieuwe technieken en innovaties, die arbeidsrisico’s verkleinen. Veel van die innovaties blijken bovendien makkelijk toepasbaar en helemaal niet duur te zijn.

Datum: 23 januari 2019 - Leestijd: 3 minuten

Het exoskelet is misschien wel de bekendste innovatie op het gebied van fysieke belasting. Het was baanbrekend nieuws toen autofabrikant Ford bekend maakte dat assemblagemedewerkers negen verschillende exoskeletten gebruiken om de belasting van schouders en rug te verminderen.

Het exoskelet is een mix van mens en robot. De mens neemt de beslissingen en de techniek voegt fysiek vermogen toe waar een mens behoefte aan heeft bij zwaar werk. Het skelet is een nuttige innovatie, maar ook duur.

Innovatieve oplossingen binnen handbereik

TNO heeft daarentegen op het gebied van fysieke belasting een aantal goede voorbeelden beschreven, die helemaal niet zoveel kosten. Stuk voor stuk slimme innovaties in verschillende branches, die organisaties zo over kunnen nemen. Een drietal voorbeelden:

1. Het leggen van grote tuintegels is zwaar fysiek belastend

Aanpak:
De vacuümtiller maakt het mogelijk om een zware tegel met z’n tweeën te tillen en daarbij ook een goede tilhouding aan te nemen.

Resultaat:

  • Minder bukken en in ongemakkelijke houdingen werken.
  • Verhoogde veiligheid: minder risico op beknelling van vingers en handen.
  • Het werkt efficiënter.
  • Beter resultaat: minder kans op beschadigingen aan de tegels en tegels kunnen nauwkeuriger geplaatst worden.
  • Meer plezier en betrokkenheid in het werk.

2. Gezondheidsklachten door fysieke onderbelasting op een advieskantoor

Aanpak:
In samenspraak met de medewerkers werden hulpmiddelen aangeschaft zoals: in hoogte verstelbare bureaus, swoppers (krukjes waarop jezelf balans moet houden), deskbikes, mini-crosstrainers en sta/zit vergaderruimtes. De lunch werd gezonder met biologische producten en verse smoothies. Via de zorgverzekeraar konden medewerkers vrijwillig een lifestyle check doen met een mogelijkheid tot coaching.

Resultaat:

  • 89% van de medewerkers is ervan overtuigd dat dynamisch werken gezonder is.
  • 68% voelt zich fitter.
  • Bijna de helft van de medewerkers is privé ook gezonder gaan leven.
  • De tevredenheid onder het personeel is gegroeid.

3. Bij een komkommerteler is het stapelen en tillen van volle kisten fysiek zwaar

Aanpak
De kisten werden vervangen door twee grote containers. Stapelen was dus niet meer nodig. De hoogte van de containers is in overleg met de medewerkers bepaald, waardoor ieders werkhouding aangenaam is.

Resultaat:

  • De containers worden automatisch geleegd, hierdoor worden medewerkers aan de sorteerband ontlast.
  • Meer komkommers worden sneller verwerkt.
  • De verzuimkosten zijn gedaald.
  • De medewerkers hebben meer werkplezier.
  • De kwaliteit van de komkommers is verbeterd.

Medewerkers willen uitval voorkomen

We vergeten nog wel eens dat 43% van alle werkenden in Nederland fysiek belastend werk doet. Met als gevolg dat een derde van alle werkgerelateerde verzuimdagen te wijten is aan klachten aan het bewegingsapparaat. Uit een studie van TNO blijkt dat 30% van de werknemers graag maatregelen van werkgevers tegemoet ziet, zodat ze hun zware taken kunnen blijven uitvoeren. Eigenlijk vragen ze om preventie, en daar zijn de meeste innovaties ook op gericht. Deze omslag in denken is misschien wel de belangrijkste vernieuwing die werkgevers de komende jaren kunnen implementeren. Op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid gaat het niet meer om het bestrijden van verzuim, maar om het voorkomen van klachten.

Natuurlijk zijn uitvindingen als het exoskelet fantastisch, maar gezondheid en duurzame inzetbaarheid vergen lang niet altijd zo’n grote investering. Soms zit het geheim in een kleine aanpassing.

Ook aan de slag om uitval te voorkomen? CZ helpt u.

CZ helpt bedrijven deze omslag te maken, onder meer door u te adviseren over de aanpak van fysieke belasting. Dit begint bij het in kaart brengen van de gezondheidsrisico’s van uw organisatie. Vervolgens kijkt de CZ Interventie Expert welke interventies het best passend zijn en regelen deze ook. Direct aan de slag?

Zo helpt de CZ Interventie Expert u
Loek van Groesen
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.