Het verschil tussen RSI en KANS en wat je eraan kunt doen
Sinds 1999 wordt op 28 februari de Internationale RSI-dag gehouden om de aandacht te vestigen op het voorkomen van repetitive strain injuries, zeg maar muisarmen en andere problemen die ontstaan door repeterende bewegingen op het werk.
Datum: 22 februari 2019 - Leestijd: 3 minuten
Van een deadline ga je verkrampter werken
Door gehaast werk en een verkeerde houding voelen schouders vaak stijf aan en ervaart men vaak een irritante tinteling in de elleboog. Op kantoor hebben we prima meubilair. We kunnen staand werken, zittend werken, op eieren zitten en zelfs fietsend internetten. Al die maatregelen helpen. Maar wanneer er deadlines in het spel zijn, raakt een mens gestrester en gaat hij vaak verkrampter werken. Ineens staat die laptop toch weer te laag, hangt je hoofd voorover zijn armen, nek en schouders zo stijf als het maar kan.
RSI is niet hetzelfde als KANS
Het onderscheid tussen die twee begrippen is nogal verwarrend. RSI zijn werkgerelateerde blessures die worden veroorzaakt door telkens dezelfde beweging te maken. KANS (klachten aan arm, nek en schouder) is breder. Daar vallen ook niet-arbeidsgerelateerde klachten onder. Oud, jong, kantoorpersoneel, fabriekspersoneel, tuinders, stukadoors, ministers, columnisten, KANS en RSI liggen overal op de loer.
40% van het verzuim wordt inmiddels door fysieke klachten veroorzaakt
Zet de toolkit Sterk in Werk in om risico op KANS te verkleinen
40% van het verzuim wordt inmiddels door fysieke klachten veroorzaakt. Alleen werkstress zorgt voor nog meer problemen. Om het risico op KANS te verkleinen heeft CZ de toolkit Sterk in Werk samengesteld. Deel hem met ieder van wie u weet dat hij, net als ik nu, hinder ondervindt van die spieren of gewrichten in zijn armen, schouders of nek. Met goed meubilair, goede hulpmiddelen, betere planning, minder deadlines en soms simpele aanpassingen zijn fysieke ongemakken vaak goed te voorkomen. Wie twijfelt, vragen heeft of om advies verlegen zit, kan bij een van onze interventie-experts terecht. Zij kunnen bijvoorbeeld precies aangeven welke interventie zinvol is om in te zetten wanneer u of een van uw collega’s klachten aan armen, nek en schouders heeft.
Blijf op de hoogte:
Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.