Motiveer thuiswerkers meer te bewegen

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar ook een paar minpunten. Naast werkstress neemt bijvoorbeeld de kans op fysieke klachten toe. Uit het oogpunt van inzetbaarheid, doen werkgevers er goed aan om thuiswerkers te motiveren meer te bewegen en hun werkplek ergonomisch verantwoord te maken.

Datum: 12 augustus 2020 - Leestijd: 5 minuten

Voordat het coronavirus zijn intrede deed, waren afleiding en dynamiek heel gewoon op de werkvloer. Doordat mensen nu veel thuiswerken is het werk monotoner, zitten ze meer, maken ze langere dagen en blijken ze onvoldoende te bewegen. Veel mensen zien hun lichaamsgewicht toenemen. En onbewust ontwikkelen ze lichamelijke en psychische klachten.

Dat mensen niet gemaakt zijn om langdurig achter de computer te zitten, bleek recent weer uit een Europees onderzoek naar arbeidsrisico’s (ESENER). Voor het eerst brachten onderzoekers de gezondheidseffecten van 'langdurig zitten' in kaart. In de lijst met grootste arbeidsrisico’s staat 'zitproblematiek' daardoor op plaats 3.

Thuiswerker met rugklachten

Verbeter de werkplek

Arbowetgeving schrijft stoelen voor die in alle standen verstelbaar zijn. De meeste organisaties hebben inmiddels bureaus en beeldschermen die omhoog en omlaag kunnen. Steeds meer bedrijven schaffen sta/zit-bureaus aan en willen dat er staand wordt vergaderd. Maar hoe zit het bij thuiswerkers? De kans dat mensen op een keukenstoel achter een simpele tafel zitten is groter dan dat ze een ergonomische werkomgeving hebben geïnstalleerd. Met mogelijke klachten aan nek, schouders en rug als gevolg.

Tip!

Motiveer uw medewerkers om hun werkplek thuis goed in te richten. Dat kan op verschillende manieren:

Meer beweging is noodzakelijk

Op kantoor is er vaak gelegenheid om tijdens een werkdag wat meters te maken. Een overleg met een collega op een andere afdeling. De trap op en af. Of samen met collega’s een lunchwandeling maken. Grote kans dat de toiletten zich op grotere loopafstand bevinden dan thuis. Het is de vraag of thuiswerkers genoeg pauzeren en in beweging komen.

Mensen blijken thuis langer te zitten dan normaal. In het begin van de coronatijd hadden medewerkers acht uur lang back-to-back-meetings. Gelukkig duren Zoom- en Teams-gesprekken nu nog maar drie kwartier. Dat geeft medewerkers de kans om een kwartier iets anders te doen. Een medewerker die te lang achter elkaar zit, kan gezondheidsklachten ontwikkelen. Fysieke arbeidsbelasting wordt niet direct gelinkt aan kantoorwerk, maar 'zitten' is een probleem dat u als werkgever serieus moet nemen.

Tip!

Gezond thuiswerken vereist een grote mate van zelfstandigheid. Dat zijn mensen niet altijd gewend. Motiveer uw thuiswerkers daarom meer te bewegen:

  • Nodig uw medewerkers uit om videocalls per mobiele telefoon te volgen, zodat ze meetings staand of zelfs wandelend kunnen bijwonen.
  • Beweeg thuiswerkers op vaste tijden even iets anders te gaan doen.
  • Laat uw mensen weten dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen als ze onder werktijd een wandeling maken.
  • Adviseer uw medewerkers vroeg op te staan, een abonnement op een sportschool te nemen en minstens drie keer per dag een half uur te wandelen.
Medewerker die wandelend een videocall volgt

Goede communicatie

Bij thuiswerkers kunt u niet zien welke klachten ze ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om contact te houden en open met elkaar te communiceren. Vraag uw medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat. Peil ook de werkdruk. Een mens kan niet acht uur achter elkaar 'aan' staan.

Lang stilzitten is funest voor de gezondheid. Afwisseling is echt noodzakelijk. Wat eens vanzelf ging, ligt in corona-tijd niet meer voor de hand. Mensen moeten bewust dingen gaan doen en patronen veranderen om duurzaam inzetbaar te blijven. Juist in coronatijd zal ieder op zijn niveau de regie moeten voeren over zijn eigen gezondheid. Daar plukt u vervolgens samen de vruchten van. Gezondheid is een gedeeld belang.

Pak fysieke belasting aan

Fysieke overbelasting door langdurig zitten is actueler dan ooit. Wilt u er iets aan doen? Lees dan onze whitepaper 'De invloed van flexibel werken op fysieke klachten in kennisorganisaties'.

Download de whitepaper
Loek van Groesen
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.