mensen in Nederland hebben last van slaapapneu
- Bron:
- Apneucentrum.nl, 2019
In Nederland hebben naar schatting ruim 600.000 mensen slaapapneu. Bij ons thema ‘slaapproblemen en werk’ mag slaapapneu dus absoluut niet ontbreken. Want mensen met slaapapneu kunnen hier overdag flink last van hebben, ook tijdens het werk. En dat kan leiden tot verzuim.
mensen in Nederland hebben last van slaapapneu
mensen weet niet dat hij lijdt aan slaapapneu
keer vaker een verkeersongeval bij chauffeurs met apneu
Bij iemand met slaapapneu valt de adem tijdens de slaap af en toe stil. De pauze van de ademhaling duurt langer dan 10 seconden. Gebeurt dit vaker dan 5 tot 10 keer per uur, dan is er sprake van het slaapapneusyndroom. Slaapapneu gaat ook vaak samen met snurken.
Heeft uw medewerker last van andere slaapproblemen dan slaapapneu?
De oorzaken van slaapapneu verschillen per persoon. Oorzaken kunnen zijn:
korte onderkaak
afwijkingen aan longen, keel of neus
obesitas
roken
alcohol
Overige slaapproblemen hebben vaak andere oorzaken, zoals werkstress.
Door apneu kunnen de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Als dit gebeurt, geven ze een alarmsignaal af waardoor iemand minder diep gaat slapen of wakker wordt. De luchtweg is dan weer vrij en de slaap kan worden hervat.
Door apneu-aanvallen zal iemand nooit een diepe slaap bereiken en daardoor oververmoeid worden. Slaapapneu gaat bovendien vaak samen met veel andere gezondheidsklachten, zoals: depressie, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.
Klachten kunnen zijn:
onrustig slapen
snurken
droge mond, pijnlijke keel
slaperigheid bij alledaagse zaken als lezen, tv kijken of autorijden
vermoeid opstaan
gebrek aan energie
concentratie- en geheugenproblemen
snel geïrriteerd zijn
hoofdpijn
Er zijn verschillende manieren om slaapapneu te behandelen. Het eerste advies dat mensen met slaapapneu krijgen, is om op hun leefstijl te letten: niet roken en geen alcohol voor het slapen gaan kunnen al bijdragen aan een betere slaap. Mensen met overgewicht krijgen het advies om af te vallen.
Verder zijn er verschillende hulpmiddelen om slaapapneu te behandelen, zoals: een antisnurkbeugel (MRS), een overdrukmasker (CPAP) of een slaappositietrainer. Soms is er een operatie nodig om slaapapneu te verhelpen.
Wilt u verzuim door slaapapneu of andere gezondheidsrisico’s voorkomen? Wij helpen u graag!