Zijn oudere medewerkers gevoeliger voor werkstress?
Om met de deur in huis te vallen: nee, oudere medewerkers zijn niet gevoeliger voor werkstress dan jongere. Werkstress is van alle leeftijden en vraagt om een integrale aanpak.
Datum: 11 juli 2019 - Leestijd: 5 minuten
Toch zien veel organisaties ouderen als een probleem. Maar het is de vraag of vergrijzing ook echt een probleem is. Over een paar jaar is de helft van de medewerkers ouder dan 50 jaar. Een vergrijsd medewerkersbestand wordt de gewoonste zaak van de wereld. En daar horen bepaalde kenmerken bij.
Ik merk zelf dat ik me anders voel nu ik 50 ben. Wanneer ik ’s morgens uit bed stap, heb ik het idee dat mijn voeten vierkant zijn. Mijn handen voelen stijf en overdag swingt mijn humeur alle kanten op. Ik blijk in de overgang te zitten en dat valt niet altijd mee. Een typische aandoening voor vrouwen van 50plus. Overigens zijn er allerlei interventies die je daar bij kunnen helpen.
Tegenslag verwerken
Wat ik persoonlijk moeilijker vind zijn de gebeurtenissen waarmee je wordt geconfronteerd. In de familiaire sfeer kreeg een dierbare de diagnose ‘uitgezaaide huidkanker’. Een paar weken later overleed een van mijn beste vrienden aan een hartinfarct. Dat hakte erin. We kenden elkaar 30 jaar. Ik moest niet alleen zijn verlies zien te verwerken, maar ook het verdriet van zijn vrouw die mijn vriendin is. En als je dan ook nog te maken hebt met veranderingen op het werk, krijg je in korte tijd flink wat te verstouwen.
De gebeurtenissen hadden direct impact op mijn werkprestaties. Mijn creativiteit, productiviteit en concentratie leden er echt onder. Je merkt dan dat werk en privé veel dichter bij elkaar liggen dan wordt gedacht. Alles hangt met alles samen. Daarom noem ik werkstress weleens een veelkoppig monster.
Levensfasebewust personeelsbeleid
Dat ik last had van werkstress betekent niet dat werkstress alleen bij vijftigplussers voorkomt. Integendeel. Vergrijzing is geen probleem. Het is een fact of life. Zoals veel dertigers momenteel kampen met burn-out verschijnselen en veertigers nu al zeggen ‘klaar te zijn’. Dat vind ik pas echt verontrustend. Elke levensfase heeft zo haar uitdagingen. Die uitdagingen worden trouwens altijd bepaald door 4 elementen:
- Wat speelt er op het werk?
- Wat speelt er privé?
- Wat levert energie op?
- Wat kost energie?
Om werkstress te voorkomen en op te lossen, doen werkgevers er goed aan om naar alle levensfasen te kijken en niet alleen naar de ouderen in de organisatie. Mijn advies: voer levensfasebewust personeelsbeleid. Begin op tijd met preventie of met duurzame inzetbaarheid. Als je de gezondheid moet repareren, is het te laat. De ‘voorkant’ verdient meer aandacht. Ga met elkaar in gesprek, zodat je weet wat je moet doen als iemand uit balans raakt en richting burn-out drijft.
Van werkstress naar werkplezier
De Koerskaart Werk - Privé - Plezier is daar een goed hulpmiddel bij. De roadmap, waaraan CZ heeft meegewerkt, lijkt op een bordspel. Door vragen te beantwoorden, ontdekken werkgever en medewerkers samen wat er aan de hand is en welke stappen nodig zijn om eventuele werkstress-problemen op te lossen en mensen hun werkplezier terug te geven.
We hebben bewust voor het woord ‘plezier' gekozen en niet voor een term als ‘balans’. Balans veronderstelt een rechte lijn en zo loopt het leven helaas niet. Het gaat op en af. Van plus één naar min één en weer terug. In balans ben je vrijwel nooit. Maar dat inzicht krijg je pas als je ouder bent.
Aan de slag met de Koerskaart Werk – Privé – Plezier? Neem contact op met Aukje.