Herken geldzorgen bij uw medewerkers en help ze verder

Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven soms wel makkelijker. Zorgen om geld komen steeds vaker voor. Het leven wordt duurder en financiële problemen liggen op de loer. Hoe herkent u geldzorgen bij úw medewerkers? En nog beter, hoe ondersteunt u hen op een goede manier? Ontdek wat u kunt doen.

Datum: 13 februari 2023 - Leestijd: 2 minuten

Betalingsproblemen nemen toe

Alles om ons heen wordt duurder: boodschappen, energie, gas of een zorgverzekering. Steeds meer Nederlanders belanden dan ook in financiële problemen. Zo nam het aantal betalingsproblemen in de afgelopen 4 jaar drastisch toe.

In 2022 gaf 42% van de huishoudens aan één of meerdere betalingsproblemen te hebben gehad in de afgelopen 12 maanden. En ruim een kwart van deze mensen maakt zich dagelijks zorgen om geld. Sinds 2018 is dat aantal significant gegroeid met 5%. Toch geeft meer dan de helft van de mensen met betalingsproblemen aan (nog) géén hulp te ontvangen. Simpelweg omdat een deel van hen niet weet waar ze kunnen aankloppen. (Nibud, 2022)

Schulden bij uw medewerkers

80% van de werkgevers heeft medewerkers met schulden (Deloitte, 2022). Geldzorgen kunnen tot veel fysieke of mentale klachten leiden. Zo kan het zorgen voor angststoornissen, chronische slapeloosheid, een slechtere weerstand of extreme problemen in het gezin. Kortom, geldzorgen en financiële problemen bij uw medewerkers zijn nadelig voor uw organisatie. Zo kost een medewerker met schulden u gemiddeld al €13.000 per jaar:

Afhandeling per loonbeslag

Bron:
Nibud, 2017

Extra ziekteverzuim door financiële zorgen

Bron:
Nibud, 2017

Minder arbeidsproductiviteit en concentratie

Bron:
Nibud, 2017

Hoe kunt u uw medewerkers helpen met schulden of geldproblemen? Herkenning is de éérste stap.

Zo herkent u geldzorgen

Herken geldproblemen op tijd en bied uw medewerkers een helpende hand. Want zo lopen uw medewerkers minder kans op fysieke of mentale klachten door geldzorgen. En voorkomt u extra kosten binnen uw organisatie.

Het herkennen van financiële problemen bij uw medewerkers kost tijd en moeite. Maar het levert ú en uw medewerkers uiteindelijk meer op. Er zijn een aantal duidelijke signalen waarbij u geldzorgen eerder kunt herkennen. Zoals:

  • Onverzorgde indruk
  • Geen eten meenemen of kopen
  • Ziekteverzuim neemt toe
  • Thuis willen werken om reiskosten te verminderen
  • Gestreste en ongeconcentreerde houding
  • Verzoek voor een lening of voorschot
  • Vragen om extra werkuren
  • Beslag op het loon

Bied een oplossing

Hulp bieden aan uw medewerkers bij problemen rondom geld kan lastig zijn. Het is namelijk een kwetsbaar onderwerp. Daarom nodigen wij u uit voor het gratis webinar: Geldzorgen bij medewerkers herkennen en aanpakken op 7 maart. Hier krijgt u tips en oplossingen om geldproblemen bij uw medewerkers verder te voorkomen.

Webinar terugkijken: geldzorgen herkennen en aanpakken

Hoe herkent een organisatie als HANOS geldzorgen bij medewerkers? En welke oplossingen biedt CZ hen hierbij? Doe inspiratie op tijdens dit gratis webinar, gepresenteerd door Wouter Schouten (werkzaam bij CZ tot 1 april 2023).

Direct terugkijken
Wouter Schouten

Vind een passende interventie

Naast het webinar bieden wij ook de mogelijkheid aan voor een anonieme oplossing. Zo mengt u zich niet in de geldzaken van uw medewerker. Benieuwd hoe CZ u hierbij helpt? Met geselecteerde partijen bieden we interventies aan op het gebied van geldzorgen. Ontdek uw opties en zet die stap extra voor uw medewerkers.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.