Voorkom lagere belastbaarheid en uitval met ontspanning

Dit had een lege pagina kunnen zijn. Even helemaal niks. Stilte.

Datum: 22 februari 2019 - Leestijd: 3 minuten

Maar voor een column voelt dat toch een tikkeltje ongemakkelijk, even helemaal niks.

Daarom probeer ik het belang van stilte in woorden te vangen. Volgens een uitgever uit Heerenveen hebben veel mensen daar momenteel enorme behoefte aan. Hij denkt erover om een boekenreeks over stilte te gaan maken. Ik begrijp dat wel. Van stilte krijg ik vaak kippenvel. Zo heerlijk voelt het.

Screenvrije zondag om stressniveau te verlagen

Ik zal hier geen pleidooi houden voor de herinvoering van de zondagsrust, maar een stille, screenvrije zondag juich ik wel toe. Even geen smartphone, even geen tablet, laptop, smartbook, desktop of ander device waar je hersenen overuren door maken. Even geen e-mail, geen social media, even niet denken aan werk, even helemaal niks.

Stilte…
Leegte…

Meer stress door hoge verwachtingen

Het brein heeft ruimte nodig om in oplossingen te kunnen blijven denken. Wie continu hoge prestaties van zichzelf verlangt, maar zichzelf geen rust gunt, zal merken dat zijn creativiteit verdwijnt en stressgevoelens met de factor 3 stijgen. De kans is groot dat hij de resultaten waarop hij mikte, niet haalt. Met alle teleurstellingen en nog meer stress van dien.

Het brein heeft ruimte nodig om in oplossingen te kunnen blijven denken.

Belastbaarheid lager door weinig ontspanning

Een mens moet niet altijd maar hoeven denken aan die presentatie die nog in elkaar moet worden gezet, of aan dat verhaal dat nog op Instagram moet worden geplaatst. Vergeet die e-mail die eigenlijk gisteren had moet worden verstuurd. Het hier en nu is de valkuil van iedere werkende.

Alles moet nu. Op rust na. Want rust komt later wel een keer. Maar van uitstel komt afstel. Voor je er erg in hebt, schakel je niet meer af en neemt de veelheid in je hoofd toe, tot het gevoel je bekruipt nergens meer controle over te hebben.

Ik word er bijna dagelijks mee geconfronteerd als Adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ. Medewerkers en leidinggevenden lopen vast omdat ze zich niet goed meer kunnen ontspannen. Met als gevolg dat hun belastbaarheid daalt en ze gestaag richting de risicogrens opschuiven.

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress
Videobellen met Aukje over werkstress

Interventies mindfulness bewezen effectief

Mindfulness is in veel gevallen een prima preventieve remedie. Bij CZ hebben we een aantal mindfulness-interventies gecontracteerd die bewezen effectief zijn en waar collectief verzekerden gebruik van kunnen maken. Maar je kunt ook zelf gemakkelijk aan de slag met een app. Headspace en Calm zijn hier mooie voorbeelden van. Onze interventie-experts kunnen je adviseren over de best passende interventies als je er zelf niet uitkomt.

Omdat ik een screenvrije zondag voorstel, is het jammer dat Headspace en Calm apps zijn, en dat er heel veel apps en digitale platforms zijn die mensen helpen af te schakelen of te ontstressen. Laten we daarom afspreken dat we ‘s zondags onze smartphone, tablet, laptop, smartbook, desktop of ander device alleen nog gebruiken om ons hoofd ‘leeg’ te maken, zodat het brein kan herstellen van alle uitputtende gedachten en zo aan veerkracht wint. Best een goed idee, toch?

En wie toch 100% screenvrij wil zijn, kan natuurlijk ook een boek pakken.

Maar verder niets dan stilte. Leegte.

Even helemaal niks. Ik krijg al kippenvel bij de gedachte.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.