Voor gro-up begint duurzame inzetbaarheid met goed getrainde leidinggevenden

Gro-up zet zich in voor de groei van het kind binnen gezin en buurt in de groeidomeinen kraamzorg, kinderopvang, buurtwerk, jeugdhulp en onderwijs. Dit doet zij op meer dan 300 locaties én met meer dan 3000 medewerkers. Op advies van CZ zijn alle leidinggevenden onlangs getraind om het gesprek over duurzame inzetbaarheid beter aan te gaan. Op deze manier hoopt gro-up o.a. het verzuim terug te dringen. De eerste successen zijn al behaald: medewerkers voelen zich serieus genomen en doen vaker een beroep op preventieve interventies.

De covid-pandemie had een groot effect op de mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het verzuim is verder toegenomen en drukt op de hele organisatie. Voor Daniëlle Dikken, re-integratie- en verzuimspecialist bij gro-up, was dit het signaal om in actie te komen.

Daniëlle Dikken, re-integratie- en verzuimspecialist bij gro-up

In gesprek over inzetbaarheid

“Van leidinggevenden hoorde ik dat ze medewerkers in de problemen zagen komen, maar er niet met hen over durfden te praten. Ze wisten niet hoe ze het gesprek over inzetbaarheid moesten voeren”, vertelt Daniëlle. “Daar moesten we iets mee. Leidinggevenden staan aan de basis van duurzame inzetbaarheid. Zij oefenen de meeste invloed uit. Medewerkers kunnen nog wel eens een afwachtende houding aannemen. Om dat te doorbreken heb je als leidinggevende handvatten nodig.”

Overleg met CZ

Tijdens de jaarlijkse afspraak met Niels Kruijzen, adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ, kwam de gespreksproblematiek aan de orde. Gro-up, dat eerst SWKGroep heette, heeft sinds 2015 een collectieve zorgverzekering bij CZ. Om inzicht te krijgen in de arbeidsrisico’s startte CZ in 2017 een bedrijfszorgtraject. De analyse leidde tot concrete adviezen ten aanzien van duurzame inzetbaarheid:

  • Hanteer een doelgroepgerichte benadering

  • Ontwikkel een gezondheidskalender met activiteiten

  • Introduceer het FitzMe portal bij medewerkers

  • Laat leidinggevenden direct schakelen met de CZ Interventie Expert als interventies nodig zijn

Training voor leidinggevenden

De gespreksproblemen van de leidinggevenden zelf waren nieuw en vroegen om specifieke expertise. Op basis van eerdere ervaringen bracht Niels gro-up in contact met Jacqui Halmans. Zij traint leidinggevenden in leiderschap en het voeren van het goede gesprek. “Leidinggevenden zijn vaak operationeel gericht”, is haar ervaring. “Ze geven richting, lossen problemen op en adviseren medewerkers wat ze kunnen doen. Maar een gesprek voeren over inzetbaarheid is minder vanzelfsprekend. Ze vinden het spannend, omdat ze geen idee hebben hoe de ander reageert. Ze hebben moeite om zich kwetsbaar op te stellen. Volgens leidinggevenden is dat niet professioneel. Mensen zijn bang voor hun eigen ik.”

Kinderopvang - vrouw eet met kinderen aan tafel

Tijdens de training leren leidinggevenden met deze beelden en hardnekkige overtuigingen af te rekenen:

  • Ze leren hoe ze zich kwetsbaar op kunnen stellen

  • Ze leren hoe ze medewerkers kunnen stimuleren om na te denken wat zij nodig hebben

  • Ze leren dat ze niet overal zélf een antwoord op hoeven te hebben

“Leidinggevenden willen meteen alles oplossen, maar dat is niet nodig. Door juist even niets te zeggen, geef je mensen de ruimte om zelf de regie over hun gezondheid en vitaliteit te pakken. Laat het bij de ander. En laat men zélf ontdekken wat hun behoefte is, zodat zij de hulpvraag durven te stellen.”

Gro-up heeft de training voor alle leidinggevenden van de kinderopvang verplicht gesteld. En dit jaar gaan ook de managers van de andere groeidomeinen de training volgen. “Het is belangrijk dat we allemaal dezelfde kant opgaan. En dat er binnen de organisatie één visie bestaat op duurzame inzetbaarheid”, zegt Daniëlle Dikken.

Resultaten

Er zijn binnen gro-up geen targets verbonden aan de opleiding. “We werken aan een duurzame gedragsverandering. Het is mijn droom dat geen enkele medewerker straks nog in de slachtofferrol kruipt, maar juist het gesprek met een leidinggevende aangaat”, laat Daniëlle weten. “Het is een traject van de lange adem. Over 2 tot 4 jaar moet je het rendement van de veranderingen merken.”

De eerste resultaten zijn al tastbaar. Medewerkers geven aan dat ze zich meer serieus genomen voelen. Ook doen zij vaker beroep op interventies uit de door CZ geselecteerde aanbieders, zoals budgetcoaching en mentale bijstand. Daaruit blijkt dat leidinggevenden en medewerkers moeilijke kwesties bespreken. “Het gaat niet alleen meer over ziekmeldingen met drie keer griep, maar over het patroon dat erachter ligt. Dat is pure winst”, vindt Daniëlle. “Mede door personeelstekorten staat de organisatie onder druk. We hebben zware jaren achter de rug, maar ik heb het gevoel dat alles nu op zijn plek valt. Collega’s zijn heel positief over de trainingen. En ik krijg energie van al die blije gezichten. Om talent aan te trekken op deze krappe arbeidsmarkt, wil je een great place to work zijn. Als daar de cultuur heerst die wij voor ogen hebben, zou dat heel mooi zijn.”

Werk aan een gezonde bedrijfscultuur

Wilt u ook werken aan een gezonde bedrijfscultuur? Ontdek wat CZ voor uw organisatie kan betekenen.

Neem contact op met onze adviseurs

Over gro-up

In de ideale wereld krijgt iedereen de ruimte om het mooiste uit zichzelf te halen. Die wereld bouwen wij. Wij zijn gro-up. Met meer dan 300 locaties, ruim 3000 collega's en duizenden partners maakt gro-up elke dag een levensgroot verschil voor kinderen van alle leeftijden. Gro-up is actief in kraamzorg, kinderopvang, buurtwerk, jeugdhulp en onderwijs in de regio’s Dordrecht, Den Haag, Rotterdam, Aalsmeer en Utrecht.

Meer weten? Kijk op www.gro-up.nl