Alles over uw huid

Uw huid is het grootste orgaan van uw lichaam. Daarom is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt én beschermt. Maar hoe doet u dat? En wat zijn bedreigingen voor uw huid?

Het grootste orgaan

Als grootste orgaan van uw lichaam verdient de huid extra aandacht. Zo beschermt de huid ons tegen infecties en UV-straling. En zorgt het ook voor een goede lichaamstemperatuur en de aanmaak van vitamine D. Het is daarom belangrijk om goed voor de huid te zorgen. Maar hoe doet u dat eigenlijk?

Tips voor een gezonde huid:

  • Bescherm tegen de zon: Smeer dagelijks zonnebrand met minimaal SPF 30 als u naar buiten gaat. Schijnt de zon? Vergeet u dan niet in te smeren om de 2 uur. En let op dat zelfs op bewolkte dagen de UV-straling hoog kan zijn.
  • Hydrateer regelmatig: Drink voldoende water. Voor een volwassenen is het advies om tussen de 1,5 en 2 liter per dag te drinken.
  • Houd uw huid vet: Gebruik een vettere crème. Bijvoorbeeld met Ceramiden zijn vetten die voorkomen in de huid. Dit zijn dus natuurlijke vetten en daarom erg goed voor de huid.. Dit vermindert de kans op uitdroging en irritatie. Probeer in uw crème ook zo veel mogelijk geurstoffen (parfum) en chemicaliën te vermijden.
  • Eet gezonde voeding: Natuurlijk is een keertje ongezond eten niet erg. Maar eet voldoende groenten en fruit. Want deze zijn rijk aan vitamines en antioxidanten. Bekijk alle tips over gezonde voeding.

Problemen met uw huid?

Rode vlekken, jeuk, bultjes, irritatie en een droge huid zijn klachten die vaak voorkomen bij huidproblemen. Het is handig om te ontdekken wat de oorzaak is van deze problemen. Al kan de oorzaak van huidklachten voor iedereen verschillen. Het kan ontstaan door de zon, door een allergie of bijvoorbeeld make-up.

Toch zijn de symptomen van sommige huidproblemen iets opvallender. Hierdoor wordt de oorzaak ook iets duidelijker. Benieuwd?

Lees meer over huidproblemen

Heeft u last van uw huid?

Stel uw vraag via de app. Stuur altijd een foto mee met uw bericht. Zo kan de verpleegkundige u zo goed mogelijk verder helpen.

App de verpleegkundige
Vrouw zit op de bank en lacht naar de camera

Veelgestelde vragen over uw huid

Het is een misverstand dat natuurlijke producten altijd beter zijn voor uw huid. In natuurlijke producten zitten vaak nog steeds geurstoffen en irriterende stoffen die de bovenste laag van de huid (huidbarrière) kunnen beschadigen. Daarbij worden veel van deze natuurlijke producten nog steeds chemisch bewerkt. Dit gebeurt vaak als de producten worden verwerkt in crèmes of zalven.

Controleer dus altijd goed hoe een product is gemaakt. En of het echt vrij is van geurstoffen (parfum) en andere chemicaliën.

Bron: Dermatoloog Martijn Meijs en huidtherapeut Evi Slenders – augustus 2024

Grote vijanden van de huid zijn UV-straling, micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen), irriterende stoffen en roken:

  • UV-straling is een van de grootste risico’s voor uw huid. Dit komt omdat te veel UV-straling huidkanker kan veroorzaken.
  • Irriterende stoffen en sommige micro-organismen kunnen de bovenste laag van uw huid (de huidbarrière) beschadigen. Dit zorgt dan voor een droge, ruwe en ontstoken huid.
  • Roken draagt bij aan huidveroudering en het verslechtert de gezondheid van uw huid in het algemeen. Tips om te stoppen met roken

Bron: Dermatoloog Martijn Meijs en huidtherapeut Evi Slenders – augustus 2024

Rode vlekjes kunnen erg vervelend zijn. Zo kunnen ze erg jeuken of schilferen, en in sommige gevallen zelfs kapot gaan en bloeden. Helaas is het moeilijk om te zeggen hoe rode vlekjes ontstaan. Een rode uitslag op uw huid kan bijvoorbeeld komen door een allergie, infectie of een andere huidaandoening.

Heeft u erg last van huid? Ga dan even langs uw huisarts om te vragen wat u het beste kunt doen.

Bron: Huidarts.com, augustus 2024

Meestal gaat een irritatie aan de huid vanzelf weer over. Probeer niet te veel producten op uw huid te smeren om de irritatie tegen te gaan. Wel kunt u altijd een neutrale crème met zo min mogelijk chemicaliën en geurstoffen (parfum) gebruiken.

Heeft u een vraag over uw huidirritatie? App dan de verpleegkundige een foto om een passend advies te krijgen.

Bron: Thuisarts.nl & Huidarts.com, augustus 2024

Gebruikte bron: Huidarts.com, Voedingscentrum, Dermatoloog Martijn Meijs, Huidtherapeut Evi Slenders  - augustus 2024

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja / Nee