Wat zijn huidproblemen?

Huidproblemen komen vaker voor dan u denkt. Van jeuk en bultjes tot rode en droge plekjes. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wat u kunt doen om uw huid gezond te houden.

Welke huidproblemen komen vaak voor?

Huidproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Bij de een gaat het vooral om jeuk, terwijl de ander last heeft van rode vlekken en schilfers. Bekijk de 5 veelvoorkomende huidproblemen én welke symptomen en huidklachten daar vaak bij komen kijken:

Schurft

Schurft is te herkennen aan veel jeuk, pukkeltjes, roodheid, schilfers en bultjes op de huid. De jeuk kan in de nacht erger voelen. Het is een infectie veroorzaakt door kleine beestjes (mijten) die in de huid kruipen en eitjes leggen. Schurft is besmettelijk.

Wat kunt u zelf doen?

Voor schurft zijn er niet veel adviezen voor zelfzorg. Kijk voor tips en adviezen op thuisarts.nl

Gordelroos

Gordelroos begint vaak met pijn en een branderig gevoel. Met daarna een rode uitslag met blaren. Het is dus een erg pijnlijke uitslag veroorzaakt door een virus.

Wat kunt u zelf doen?

Raak de blaasjes zo weinig mogelijk aan: Weinig aanraking is beter voor uw huid. Heeft u het blaasje aangeraakt? Was dan uw handen goed.
Doe wondgaas op de blaasjes: Door het wondgaas kunt u uw kleding beschermen en schuurt het blaasje niet steeds tegen uw kleding.

Meer tips en adviezen? Ga naar thuisarts.nl

Netelroos

Netelroos is te herkennen aan jeukende bulten (galbulten). Het kan ontstaan door verschillende oorzaken. Soms door een allergie of door een infectie in het lichaam. Maar vaak wordt er ook geen oorzaak gevonden. Meestal verdwijnt netelroos binnen 24 – 48 uur weer van uw huid.

Wat kunt u zelf doen?

Draag luchtige kleding: Dit kan helpen om de jeuk te verminderen.

Probeer niet te krabben: Dit kan de huid verder irriteren en de jeuk nog erger maken.

Meer tips en adviezen? Ga naar thuisarts.nl 

Eczeem

Eczeem bestaat in vele vormen. Het is vaak te herkennen aan een droge, jeukende en ontstoken huid. Helaas is eczeem vaak chronisch en kan het op elke leeftijd ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd zo veel mogelijk warm water: Dit kan de huid uitdrogen. Beperk het douchen tot 2-3 keer per week.
Krab niet aan eczeem: probeer zo min mogelijk te krabben. Vaak maakt krabben de pijn en jeuk nog erger.

Meer tips en adviezen? Ga naar thuisarts.nl

Insectenbeten

Insectenbeten zijn nooit helemaal hetzelfde. Dus de reactie van de huid ook niet. Zo kan het verschillen van milde irritatie tot een heftige allergische reactie. Denk bijvoorbeeld aan insecten zoals een teek, mug of processierups.

Wat kunt u zelf doen?

Koel de insectenbeet: Dit kan met ijs, een koude natte doek of mentholpoeder. Koelen werkt tegen de jeuk.
Neem een hooikoortstabletje bij erge klachten: Dit kan zwellingen en jeuk verminderen.

Meer tips en adviezen? Ga naar thuisarts.nl

Vragen over symptomen?

App uw vragen aan de verpleegkundige. Stuur altijd een foto van uw huid mee om een goed antwoord te krijgen. De verpleegkundige zal u verder helpen met een passend advies.

Download App de verpleegkundige
Vrouw zit op de bank en lacht naar de camera

Controleer uw huid regelmatig

Vaak gaan huidproblemen vanzelf over. Maar uw huid is een belangrijk orgaan. Daarom is het verstandig om uw huid regelmatig te controleren. Bijvoorbeeld op veranderingen in moedervlekken of ongewone plekjes.

Kijk hoe u uw huid kunt controleren

Hoe ziet een gezonde huid eruit?

Een gezonde huid heeft een sterke beschermlaag en voelt gehydrateerd aan, hierdoor ziet deze er vaak stralender uit.

De beschermlaag is de bovenste laag van de huid en beschermt tegen dingen van buitenaf. Zoals kou, warmte en irriterende stoffen. Ook zorgt deze beschermlaag ervoor dat vocht in de huid blijft en dat de huid niet uitdroogt. Het is belangrijk om deze beschermlaag sterk te houden omdat een gezonde huid minder kans heeft op uitdroging, ontstekingen en andere huidproblemen.

Gebruikte bron: Huidarts.com, Voedingscentrum, Dermatoloog Martijn Meijs, Huidtherapeut Evi Slenders  - augustus 2024

Veelgestelde vragen over veelvoorkomende huidproblemen

Vaak gaan huidproblemen met veelvoorkomende symptomen vanzelf weer over. Blijf de plekjes die er vreemd uitzien wel altijd goed in de gaten houden. Vooral moedervlekken zijn belangrijk om regelmatig te controleren. Wordt de huid opeens ruwer of verandert het een beetje van kleur? Houd deze dan goed in de gaten. Vooral op plekken die veel zonlicht zien. Zoals uw gezicht, handen en armen.

Gaan de plekjes jeuken of bloeden? Of heeft u open wondjes die maar niet genezen? Maak dan meteen een afspraak bij uw huisarts voor een passend advies.

Bron: Thuisarts.nl, augustus 2024

Een allergie aan de huid kan zich op verschillende manieren uiten. Zo heeft de een last van roodheid of zwellinkjes. Terwijl de ander vooral jeuk, wondjes en blaasjes heeft. Vaak drogen de wondjes en blaasjes vanzelf weer op en veranderen ze in korstjes. Hierna neemt de rode huid meestal snel af.

Het is verstandig om de oorzaak van de allergische reactie te ontdekken. Zo kunt u het beter vermijden in de toekomst. Heeft u veel last? Dan kan een hooikoortstabletje of een neutrale crème in sommige gevallen helpen.

Bron: Huidarts.com - augustus 2024

Meestal gaat een irritatie aan de huid vanzelf weer over. Probeer niet te veel producten op uw huid te smeren om de irritatie tegen te gaan. Wel kunt u altijd een neutrale crème met zo min mogelijk chemicaliën en geurstoffen (parfum) gebruiken.

Heeft u een vraag over uw huidirritatie? App dan de verpleegkundige een foto om een passend advies te krijgen.

Bron: Thuisarts.nl & Huidarts.com, augustus 2024

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja / Nee