Wat is ongezond eten?
Fastfood, te veel zout, te veel suikers. Ze horen allemaal thuis in de lijst van ongezonde voeding. Maar wat maakt het precies ongezond? En hoe voorkomt u dat u er te veel van eet?
Veel zout
Zout regelt de vochtbalans in uw lichaam. Maar we eten gemiddeld wel 9 gram per dag. En dat is niet goed. Want te veel zout verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, en een hoge bloeddruk. Laat producten met veel zout daarom zo veel mogelijk staan. Zoals kant-en-klaarmaaltijden. En gebruik verse kruiden om uw eten smaak te geven.
Veel suiker
Suiker is een belangrijke bron van energie voor uw lichaam. U vindt het in gezonde producten, zoals groente, fruit en yoghurt. Maar ook in andere producten zit vaak suiker verstopt. En teveel suiker is ongezond. Als u veel producten met suiker eet of drinkt, kunt u last krijgen van overgewicht en diabetes type 2. En het is slecht voor uw tanden.
Te weinig groente en fruit
Groente en fruit zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor uw lichaam. Ze houden u gezond, en zorgen voor belangrijke processen zoals uw spijsvertering. Probeer daarom elke dag minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten.
Te veel calorieën
Calorieën zijn een belangrijke energiebron. Neemt u er meer in dan u verbruikt? Dan komt u aan. Neemt u er minder in dan u verbruikt? Dan valt u juist af. Maar alleen de hoeveelheid calorieën zegt niks over hoe gezond iets is. In een diepvriespizza zitten misschien evenveel calorieën als in een avocado. Maar de avocado is veel gezonder. Probeer uw calorieën daarom uit gezonde voeding te halen.
Verzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn een belangrijke brandstof voor uw lichaam. Deze gezonde vetten haalt u vooral uit producten als noten, zalm en halvarine. Maar de meeste mensen krijgen te veel vet binnen. En dan vooral verzadigde vetten uit bijvoorbeeld rood vlees. Dat kan zorgen voor hart- en vaatziekten.
Klachten na ongezond eten
Bent u misselijk of heeft u buikpijn na het eten? Dit komt meestal door te veel of te vet eten. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Zoals eten dat over de datum is, een darmstoornis. Of als u overgevoelig bent voor bepaalde voeding.
Heeft u vaak last van misselijkheid of buikpijn na het eten? Vraag dan uw huisarts om advies. Of stel uw vraag online met App de Verpleegkundige.
Heeft u moeite met gezond eten?
Vraag om hulp van een diëtist
Voordelig bakken, braden en bewaren
Gebruikte bron: FitzMe Portal