Stress verminderen

Stress herkennen is stap één. Maar wat kunt u precies doen om stress te verminderen? En nog belangrijker: hoe voorkomt u dat u gestrest bent? We helpen u op weg met een paar tips.

5 tips om rust in uw hoofd te krijgen

Er zijn verschillende manieren om van stress af te komen. En het is makkelijker dan u misschien denkt. Kleine oefeningen zoals letten op uw ademhaling kunnen al veel doen. Met deze tips kunt u stress verminderen én voorkomen:

1. Beweeg meer

Beweeg voldoende. Zo remt u de aanmaak van stresshormoon cortisol af, en maakt u het gelukshormoon endorfine aan. Kies voor een wandeling, doe wat yoga-oefeningen, of ga voor een intensieve workout. En doe dit het liefst buiten. Dan pikt u ook meteen wat vitamine D op. Win-win!

2. Eet gezond

Een snelle maaltijd klinkt verleidelijk als u veel op uw bordje heeft. Toch kunt u dit beter niet doen. Suikers en cafeïne zorgen even voor een piek in uw energie. Maar dit is helaas van korte duur. En cafeïne maakt onrustig. Kies daarom voor voeding met veel vezels en magnesium, zoals avocado en peulvruchten. Heeft u toch een eetbui? Kies dan voor wat pure chocolade of ongezouten noten.

3. Doe ontspanningsoefeningen

  • Ademhalingsoefeningen
    Heeft u last van acute stress? Doe dan ademhalingsoefeningen. Leg uw hand op uw buik, adem 4 tellen diep in, en adem 8 tellen langzaam weer uit. Herhaal dit een paar keer. U zult merken dat uw hartslag daalt.
  • Mediteren
    Ook mindfulness en meditatie kunnen u helpen ontspannen. Er zijn steeds meer (gratis) apps om u op weg te helpen. Voelt het in het begin een beetje onwennig? Dit is heel normaal. Maar als u er vaker voor gaat zitten, zult u voelen dat mediteren veel effect heeft op uw lichaam én geest.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor de online cursus mindfulness.

Tot rust komen met FitzMe

Bent u op zoek naar meer balans? De FitzMe App helpt u met inspirerende tips en online trainingen. Bijvoorbeeld over stress, goede nachtrust en uw energiebronnen ontdekken.

Ontdek de FitzMe app
Jongen zit op de bank muziek te luisteren

4. Rust en slaap voldoende

Zorg dat u tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. En neem overdag genoeg rust. Drink vlak voor het slapengaan niks met alcohol of cafeïne. En vermijd schermen met blauw licht. Bent u moe, en wilt u overdag een dutje doen? Zet dan een wekker op maximaal 30 minuten, zodat u niet te diep in slaap valt.

5. Start met stressmanagement

Ligt u 's nachts toch wakker omdat u aan het piekeren bent? Leg dan een lijstje naast uw bed waar u al uw hersenspinsels op kunt schrijven. Zo creëert u rust en overzicht. Voelt u zich overdag onrustig? Plan elke dag een halfuur in voor een bewust piekermomentje. Zo krijgt u meer controle over uw gedachten.

U hoeft het niet alleen te doen

Loopt u al langer rond met stress? Zorg dat u op tijd aan de bel trekt bij uw omgeving. Of ga naar uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een praktijkondersteuner GGZ. Of bijvoorbeeld naar een online psycholoog. Geen wachttijden, en net zo persoonlijk.

Stress voorkomen

U weet nu wat stress is, hoe het ontstaat en wat u er aan kunt doen. Het is natuurlijk nóg beter als u het kunt voorkomen, zodat stress niet door blijft sudderen. En misschien wel zorgt voor ernstigere gezondheidsklachten. Zorg er daarom voor dat uw lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen. En ga regelmatig bij uzelf na hoe u zich voelt.

Gebruikte bron: FitzMe Portal


Maandelijks incheckmomentje

Ontvang 1x per maand tips om aan uw gezondheid te werken. Bijvoorbeeld over meer bewegen, gezond eten en stress verminderen. Gewoon in uw mailbox.

Meld u aan

Meer weten over stress?