Vergoeding valpreventie

Loopt u een hoog risico om te vallen? Dan kunt u valpreventie vergoed krijgen uit uw basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

U betaalt voor valpreventie Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed voor valpreventie?

U kunt valpreventie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering als u een hoog risico heeft op vallen als gevolg van lichamelijke of psychische problemen. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of praktijkondersteuner (POH) ouderenzorg. Deze zal dan eerst een valrisicobeoordeling uitvoeren. Met een valrisicobeoordeling toetsen we of het trainingsprogramma medisch noodzakelijk is. Loopt u wel een hoog risico om te vallen, maar komt u niet in aanmerking voor een vergoeding? Neem dan contact op via uw gemeente voor de mogelijkheden.

Op dit moment vergoeden wij de volgende programma’s als valpreventieve beweeginterventie:

  • Otago individueel
  • Otago in groepsverband
  • In Balans

Vind uw zorgverlener voor een valpreventieve beweeginterventie