Zo voorkomt u een vakantieburn-out

Vakanties zijn belangrijk voor uw medewerkers. Het is hét moment om even te ontspannen. Maar kunnen ze dat wel? Als uw medewerkers gestrest op reis gaan, is de kans groot dat ze na de vakantie tegen een burn-out aanlopen. Zorg voor hun vertrek dus voor een verlaagde werkdruk om het risico op een vakantieburn-out te verkleinen.

Datum: 8 juni 2022 - Leestijd: 2 minuten

Al jaren vormen vakantie en burn-out een opvallende combinatie. Uit cijfers van het CBS en de gezamenlijke arbodiensten blijkt dat burn-outs na een vakantie vaker voorkomen dan ervoor. Dat heeft te maken met de hoeveelheid stress voor vertrek.

Stress kan ontstaan door verschillende factoren. Zo heeft de coronacrisis de afgelopen tijd ook gezorgd voor veel stressgevoelens. Uit een onderzoek van het RIVM bleek zelfs een recordaantal mensen dusdanig veel spanning te ervaren dat ze beroep moesten doen op psychosociale zorg. Dit is zorgwekkend.

Stresshormonen blijven namelijk lang in het lijf aanwezig. Voor medewerkers die een hoge werkdruk ervaren, kan hun vakantieperiode mogelijk niet lang genoeg zijn. Ze komen niet écht tot rust. Als ze na hun vakantie weer gaan werken, kunnen ze zich na 1 week al uitgeblust voelen.

ervaart grote stress tijdens vakantie

Bron:
CBS

rust niet voldoende uit op vakantie

Bron:
CBS

werkt harder na de vakantie

Bron:
CBS

Cijfers van het CBS laten zien dat bijna de helft (46%) van de vakantiegangers niet genoeg tot rust komt tijdens de vakantie. En dat dus het stresshormoon, na een paar vrije weken, nog steeds aanwezig is. Ook geeft een groot aantal werknemers (58%) aan dat zij ná de vakantie harder werken. Waaronder ook de groep (14%) die hoge stress ervaart tijdens de vakantie, met als gevolg een mogelijke burn-out of uitval.

Help uw medewerkers de juiste keuzes te maken

Mensen hebben een langere periode nodig om hun lichaam en geest te laten herstellen. Een weekendje vrij helpt niet voldoende. Daarom moedigen veel werkgevers hun medewerkers aan om juist nu vakantie te nemen. Na een pandemie van meer dan 2 jaar is het verstandig om verlof op te nemen en ‘af te schakelen’.

Bedrijven kunnen medewerkers helpen door in de aanloop naar de vakantie een fijne werkomgeving te creëren. Bijvoorbeeld door werkzaamheden anders in te richten en de werkdruk af te bouwen. Nu wordt de druk vaak nog opgebouwd, doordat allerlei kleine dingetjes ‘nog even moeten worden gedaan’. Werkgevers kunnen dit patroon doorbreken door medewerkers niet met te veel extra losse werkzaamheden op te zadelen.

Een lager stressniveau helpt

Het is belangrijk om het stressniveau van uw medewerkers omlaag te brengen. Zeker nu hybride werken onderdeel is geworden van de nieuwe manier van werken. Werk en gezin lopen thuis in elkaar over. Medewerkers staan dagelijks meer dan acht aaneengesloten uren 'aan’. Dat houdt niemand lang vol. Help uw medewerkers dan ook te ontspannen.

Profiteren van ontspannen vakanties

Uw medewerkers hebben baat bij een ontspannen vakantie, maar u óók. Tot rust gekomen medewerkers zijn gelukkiger, productiever, geduldiger en aardiger voor andere collega’s.

Het is voor bedrijven dus net zo gunstig om medewerkers in staat te stellen dit gevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Heeft u vragen over het verminderen van werkstress en onze aanpak van bedrijfszorg? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Meer weten?

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in