Wat is een goede bloeddruk?

Wat is bloeddruk? En wanneer is een bloeddruk te hoog of te laag?

Wat is bloeddruk?

Ons hart pompt bloed door het hele lichaam. Bloeddruk is de druk van ons bloed tegen de binnenkant van de bloedvaten. Om deze druk te meten kijken we naar de boven- en onderdruk.

Bovendruk en onderdruk

Als het hart samentrekt pompt het bloed door het lichaam en is de druk op de bloedvaten het hoogst. Dit heet dan ook bovendruk. Als het hart ontspant, ontstaat er minder druk op de vaten. Daarom is dit de onderdruk.

Wat is een normale bloeddruk?

Een gezonde bloeddruk is een bovendruk lager dan 140 en een onderdruk minder dan 90 (140/90). Is uw bloeddruk rond de 120/80? Dan heeft u een ideale bloeddruk.

Voor 70-jarigen of ouder wordt een bovendruk van maximaal 150 nog gezien als gezond. Dit hangt natuurlijk wel af van uw persoonlijke situatie.

Benieuwd naar uw bloeddruk?

Het is belangrijk om uw bloeddruk regelmatig te controleren. Meet uw bloeddruk gemakkelijk vanuit huis met een betrouwbare bloeddrukmeter. Doe dit tenminste voor 5 dagen. Zo krijgt u een goed overzicht van uw bloeddruk. Natuurlijk kunt u ook altijd uw huisarts bezoeken.

Zelf uw bloeddruk meten?

Meet uw bloeddruk vanuit huis. Snel, eenvoudig én betrouwbaar. De Microlife bloeddrukmeter staat op de lijst van betrouwbare meters van de Hartstichting. En als klant van CZ bestelt u 'm direct met €20 korting.

Direct bestellen
Bloeddrukmeter met korting bij CZ

Hoe meet ik mijn bloeddruk thuis?

Zorg ervoor dat u bij uw meting rustig zit en plaats de manchet om uw bovenarm. Volg daarna de instructies op het apparaat. Heeft u bij uw thuismeting 5 dagen achter elkaar een bloeddruk van 135/85 óf hoger? Neem dan even contact op met uw arts.

Heb ik een hoge bloeddruk?

Is uw bloeddruk bij een thuismeting al 5 dagen té hoog? Of heeft u bij de huisarts een bloeddruk hoger dan 140/90? Dan is het verstandig om dit goed in de gaten te houden.
Kijk wat u kunt doen bij een hoge bloeddruk (hypertensie). 

Heb ik een lage bloeddruk?

U heeft een lage bloeddruk bij een bovendruk lager dan 90 en een onderdruk lager dan 60. Klachten zijn soms lastig op te merken en moeilijk op te lossen. Toch zijn er wel tips die u kunnen helpen.
Kijk wat u kunt doen bij een lage bloeddruk (hypotensie).

Wat heeft invloed op uw bloeddruk?

Een hoge of lage bloeddruk heeft meestal niet één oorzaak. Verschillende factoren kunnen uw bloeddruk beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Leeftijd
    De kans op een hoge bloeddruk stijgt als u ouder wordt. Dit geldt vooral vanaf de leeftijd van 40.
  • Hormonen
    Hormonale veranderingen kunnen uw bloeddruk beïnvloeden. Zo hebben geslachtshormonen op mannen en vrouwen een ander effect. Het vrouwelijk hormoon beschermt normaal tegen een hoge bloeddruk. Na de overgang neemt de kans op een hogere bloeddruk toe. Vooral als u tijdens de zwangerschap al een hoge bloeddruk had, is het risico later groter.
  • Fysieke gezondheid
    Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een evenwichtig dieet zorgt dat uw bloeddruk op peil blijft. Regelmatig bewegen is dus erg belangrijk. Overgewicht, roken en een ongezond dieet verhogen uw bloeddruk.
Jojanneke Kant
Huisarts in Den Haag

Als huisarts vind ik het belangrijk dat iedereen de juiste informatie kan vinden over ziektes én gezondheid. Via mijn Instagram probeer ik op een laagdrempelige manier mijn steentje hieraan bij te dragen.

Vraag het huisarts Jojanneke

Wat het meeste voorkomt is dat mensen hun bloeddruk meten tijdens een moment van klachten. Ze hebben dan bijvoorbeeld veel stress of een opgejaagd gevoel. De kans dat de bloeddruk dan te hoog is, is groot. Immers het is normaal dat een bloeddruk varieert over de dag en na inspanning of bij stress kan deze hoger zijn. Het wil echter niets zeggen over of je ook werkelijk een hoge bloeddruk hebt. Het is dus belangrijk om een bloeddruk te meten op een rustig moment van de dag, het liefst een aantal dagen achter elkaar. Pas dan kun je concluderen of deze werkelijk te hoog is. Ook zien we wel eens dat er thuis met een niet betrouwbaar apparaat wordt gemeten. Met name van de bloeddrukmeters die om de pols meten weten we dat deze niet betrouwbaar genoeg zijn.

Wanneer je op een rustig moment thuis je bloeddruk hebt gemeten, en de bovendruk meerdere dagen achter elkaar hoger dan 160 mmHg is, dan is het goed om even te bellen met de huisarts. Wanneer de bovendruk op een rustig moment 180 mmHg is, meet deze dan gedurende de dag op rustige moment nog een keer. Blijft deze boven de 180, dan is het reden om dezelfde dag nog contact op te nemen met de huisarts. Voor vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden, of vrouwen met PCOS is het goed om afspraken te maken met de huisarts over de controle van de bloeddruk. Omdat zij een hogere kans hebben op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk in de toekomst.

Gebruikte bron: Thuisarts.nl, Hartstichting.nl (2024), Mijn gezondheidsgids en huisarts Jojanneke Kant