Vergoeding hoortoestellen

Een hoortoestel krijgt u voor een deel vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt een eigen bijdrage van 25%. Deze kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

  • Hoortoestellen voor personen tot 18 jaar: 100%
  • Hoortoestellen voor personen vanaf 18 jaar: 75%
  • Overige hoorhulpmiddelen: 100%

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk 

Eigen risico

U betaalt Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. 

Eigen bijdrage

U betaalt een Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico. van 25%

Verwijzing nodig?

Heeft u nog geen hoortoestel en bent u:

  • jonger dan 67 jaar? Dan heeft u een verwijzing nodig van een KNO-arts of een audiologisch centrum met een audiogram niet ouder dan 9 maanden. Uw huisarts of triage-audicien (audicien met een extra opleiding) kan u hiervoor doorverwijzen.
  • 67 jaar of ouder? U kunt zonder verwijzing contact opnemen met een gecontracteerde leverancier.

Heeft u al een hoortoestel en bent u:

  • jonger dan 18 jaar? Dan heeft u een verwijzing nodig van een audiologisch centrum met een audiogram niet ouder dan 9 maanden. Uw huisarts of triage-audicien (audicien met een extra opleiding) kan u hiervoor doorverwijzen.
  • tussen 18 en 67 jaar? U kunt zonder verwijzing contact opnemen met een gecontracteerde leverancier.

Bent u collectief verzekerd?

Wat krijgt u vergoed voor een hoortoestel?

Basisverzekering

U krijgt 75% vergoed voor een hoortoestel uit categorie 1 t/m 5. De leverancier gebruikt het hoorprotocol om te bepalen welk hoortoestel u nodig heeft. Bij de eerste levering krijgt u ook batterijen en accu’s vergoed. Extra batterijen en een oplader betaalt u zelf. U krijgt 5 jaar lang service en onderhoud van uw leverancier vergoed. Met daarbij de noodzakelijke oorstukjes, tubes, tips.

Hoorhulpmiddelen zoals ringleidingen, streamers IR- en FM-apparatuur krijgt u 100% vergoed.

Filters worden niet vergoed. Dit is een onderhoudsartikel voor eigen gebruik.

Aanvullende verzekering

Uw eigen bijdrage van 25% kunt u vergoed krijgen uit sommige aanvullende verzekeringen.

Waar kunt u terecht voor een hoortoestel?

U krijgt de vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor een hoortoestel gaat. Vind een zorgverlener bij u in de buurt.

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed.

Soms heeft u toestemming nodig

Vraag vooraf toestemming aan ons als u:

  • naar een zorgverlener zonder contract gaat
  • een hoortoestel buiten categorie 1 t/m 5 nodig heeft

Al een keuze gemaakt?

Weet u al welk type hoortoestel het meest past bij uw zorgvraag? Bekijk dan hier een overzicht van audiciens waar het geselecteerde hoortoestel tot het voorkeursassortiment behoort.

Vind met de zoekhulp uw vergoeding

Op zoek naar de hoogte van uw vergoeding? Of wilt u weten of u een vergoeding krijgt met uw pakket? Gebruik dan de persoonlijke zoekhulp in de CZ app. Zo heeft u snel meer duidelijkheid.

Download de CZ app
Man kijkt op telefoon met hondje op schoot