Vergoeding tandarts en mondhygiënist tot 18 jaar
Heeft uw kind tand- of mondzorg nodig? Tot 18 jaar wordt dit volledig vergoed uit de basisverzekering. En soms uit de aanvullende verzekering. Kijk wat u vergoed krijgt.
Vergoeding in het kort
Basisverzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Aanvullende verzekering
Ja, aanvullende vergoeding mogelijk
Eigen risico
U hoeft geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. te betalen
Eigen bijdrage
U hoeft geen wettelijke Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico. te betalen
Wat krijgt u vergoed?
U krijgt tand- en mondzorg voor uw kind tot 18 jaar vergoed uit de basisverzekering. En soms uit de aanvullende verzekering. U krijgt bij de basisverzekering en aanvullende verzekering maximaal het wettelijk tarief vergoed. Bekijk de wettelijke tarievenlijst.
Voor sommige behandelingen betaalt u materiaal- en techniekkosten. Hiervoor zijn geen wettelijke tarieven. Wat hiervoor normale bedragen zijn, vindt u in de referentielijst. Zo kunt u zien of uw tandarts of orthodontist gebruikelijke tarieven in rekening brengt. Bekijk de referentielijst materiaal en techniekkosten.
Basisverzekering
Heeft uw kind mondzorg nodig van een tandarts, mondhygiënist, Centrum voor Mondzorg of instelling voor jeugdtandverzorging? Deze behandelingen worden tot 18 jaar volledig vergoed uit de basisverzekering:
- Intake bij de tandarts
- De jaarlijkse controle tandarts (als meer controles nodig zijn, dan worden deze ook vergoed)
- Fluoridebehandeling (vraag bij meer dan 2 behandelingen per jaar per kaak een akkoordverklaring aan)
- Een incidenteel consult
- Tandsteen verwijderen
- Vullingen (vraag bij meer dan 6 vullingen per jaar een akkoordverklaring aan)
- Het aanbrengen van een beschermend laklaagje op de bovenkant van de kiezen, ook wel sealing genoemd (vraag bij meer dan 4 keer sealen per jaar of bij een herhaalbehandeling binnen 3 jaar een akkoordverklaring aan)
- Parodontale zorg (vraag bij meer dan 30 minuten gebitsreiniging per jaar een akkoordverklaring aan)
- Gedeeltelijke of volledige verdoving
- Behandeling van de tandzenuw
- Het in oorspronkelijke staat brengen van tanden of kiezen met plastische materialen (restauratie)
- Het verplaatsen van een tand of kies naar een andere plek in het gebit (autotransplantaat, hiervoor is een akkoordverklaring nodig)
- Uitneembare gebitsprothesen
- Tandheelkundige (protheses op) implantaten in de tandeloze kaak
- Chirurgische mondzorg (waaronder het trekken van tanden en kiezen)
- Röntgenfoto's (alleen voor een kaakoverzichtsfoto, X21, is een akkoordverklaring nodig)
- Bijzondere tandheelkunde
- Implantaten met kronen voor snij- en hoektanden, als deze niet zijn aangelegd of wanneer ze ontbreken als gevolg van een ongeval. U krijgt een vergoeding als het implantaat met kroon voor het 23e jaar wordt geplaatst. De tand moet wel al voor de 18e verjaardag van uw kind ontbreken.
- Preventieve voorlichting (vraag bij meer dan 1 uur preventieve voorlichting per jaar een akkoordverklaring aan)
Aanvullende verzekering
Heeft uw kind een behandeling nodig die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering? Sommige behandelingen krijgt u vergoed uit de aanvullende (tandarts)verzekering. Bijvoorbeeld:
- Kronen, inlays, etsbrug, dummy en wortelkap
- Implantaten in een niet-tandeloze kaak
- Reguliere orthodontie
- Mondbeschermers
In de verzekeringsvoorwaarden vindt u alle behandelingen die vergoed worden uit de aanvullende verzekering. Wilt u deze behandelingen voor uw kind vergoed krijgen uit de aanvullende (tandarts)verzekering? Kinderen onder de 18 jaar hebben dezelfde aanvullende (tandarts)verzekering als een van de ouders.
Waar kunt u terecht?
Op zoek naar een zorgverlener voor tand- en mondzorg?
U moet vooraf een akkoordverklaring bij ons aanvragen voor een volledige verdoving, (protheses op) implantaten, een kaakoverzichtsfoto, uitvoeren van een autotransplantaat en bijzondere tandheelkunde.
Meer informatie over mondzorg vindt u op de website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde: allesoverhetgebit.nl.
Hoe snel kunt u terecht voor mondzorg?
We hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd voor mondzorg. Voor mondzorg is de maximale wachttijd 3 weken. De maximale reistijd is 45 minuten.
Spoed? Als u acuut mondzorg nodig heeft, dan is de maximale wachttijd 1 uur. Is het dringend, maar kunt u wel een paar uur wachten? Dan is de maximale wachttijd 24 uur. De maximale reistijd voor acute en dringende mondzorg is 30 minuten.