Vergoeding zwangerschapsonderzoek
U krijgt zwangerschapsonderzoeken zoals een termijnecho vergoed uit uw basisverzekering.
Vergoeding in het kort
Basisverzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Aanvullende verzekering
Geen extra vergoeding
Eigen risico
U betaalt Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. voor onderzoeken die medisch noodzakelijk zijn vanuit de basisverzekering
Eigen bijdrage
U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
Verwijzing nodig?
Ja
Wat krijgt u vergoed voor zwangerschapsonderzoek?
Als u zwanger bent, kunt u verschillende onderzoeken laten doen om de gezondheid van uw kindje te controleren. Wat u vergoed krijgt, hangt af van uw situatie.
Wat wordt volledig vergoed?
De meeste onderzoeken betaalt de overheid. Sommige worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze onderzoeken hoeft u niets te betalen. Ze gaan ook niet ten koste van uw eigen risico:
- Termijnecho
- Uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog geeft uitleg en advies over de zwangerschapsonderzoeken. Het gesprek na een onderzoek hoort hier ook bij.
- 13-weken-echo
- 20-weken-echo
- Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt uw bloed onderzocht en getest op het Downsyndroom, Edwardsyndroom en Patausyndroom.
- Zonder medische indicatie: 100% vergoed door de overheid.
- Met medische indicatie: 100% vergoed vanuit de basisverzekering.
Wat wordt wél vergoed, maar valt onder uw eigen risico?
Soms is vervolgonderzoek nodig na een afwijkende uitslag. U beslist zelf of u dit wilt. Hiervoor betaalt u alleen het eigen risico:
- Met onderzoek van uw placentaweefsel kan worden onderzocht of uw kindje een chromosoomafwijking heeft.
- Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit uw baarmoeder gehaald. Met onderzoek kan worden vastgesteld of uw kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft.
- Laboratoriumonderzoeken (zoals bloedonderzoek)
Gebruik de CZ app
Bekijk uw persoonlijke vergoeding voor zwangerschapsonderzoeken in de app. Heeft u de CZ app nog niet? Download deze dan direct.
Waar kunt u terecht voor zwangerschapsonderzoek?
Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling? Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Zoek op het zwangerschapsonderzoek dat u wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld 'Termijn echo' of 'Prenatale screening'.
Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed.
Wel of geen prenatale screening? Doe de keuzehulp
Welke zwangerschapsonderzoeken zijn er allemaal? En voor welke onderzoeken kiest u? De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen die daarbij horen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. Zo kiest u samen de behandeling die bij ú past.