Zo lukt het ál uw medewerkers om hun leefstijl te veranderen
HR-managers die het serieus menen met gezondheid, kunnen zich de volgende wijsheid ter harte nemen. Mensen willen best veranderen, ze willen alleen niet veranderd worden. Medewerkers staan wel degelijk open voor nieuwe inzichten, zelfs als het hun privéleven betreft.
Datum: 20 juli 2020 - Leestijd: 5 minuten
Het begint met bewustwording
Medewerkers moeten beseffen dat er iets aan de hand is en dat ze misschien niet zo gezond leven als ze doen geloven. Een preventief medisch onderzoek en online testen zijn een goed begin. Maar hoe pakt u door? Hoe motiveer je medewerkers om er een gezonde leefstijl op na te houden?
-
Geef aandacht aan de ‘why'
De reden waarom mensen iets moeten veranderen is allesbepalend. Wanneer een arts meedeelt dat je niet oud wordt als je zo doorgaat, is het duidelijk. Wanneer de nood minder hoog is, zul je duidelijk moeten maken waarom je wilt dat ze gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en stoppen met roken.
-
Motiveer de emoties
Mensen zijn emotionele wezens. Maak daar gebruik van. Prikkel hun gevoel. Complimenteer ze.
Een mooi voorbeeld vormt een groep ongemotiveerde buschauffeurs:
Ze klaagden over reizigers, agressie in de bus en hun veiligheid. De mannen besteedden bovendien nauwelijks aandacht aan hun gezondheid. Hun drive was verdwenen. Tot iemand op het idee kwam om ze schouderklopjes te gaan geven en aan te spreken op hun vaardigheden en gastvrijheid in de bus. Die aanpak veranderde alles. De chauffeurs voelden ineens dat ze ertoe deden. Er ontstond een gevoel van ‘samen’. Ze veranderden in blije mensen die niet alleen goed voor reizigers zorgden, maar ook voor zichzelf.
-
Adresseer het verstand
Veruit de meeste mensen met overgewicht weten dat ze ongezond leven. Maar ze hebben altijd ‘een goede reden’ om er niets aan te veranderen. Speel daarom in op hun verstand. Bespreek de beperkingen die ze zichzelf opleggen. Mensen in ploegendiensten hebben vaak last van slaapstoornissen. Energiebedrijf Engie onderkende het probleem en organiseerde workshops voor medewerkers in de energiecentrales. De deelnemers leerden hoe ze hun slaap- en voedingspatroon konden aanpassen om fitter te worden.
Lees hoe energieconcern ENGIE gezondheid aanpakt
-
Stel realistische doelen
Het doel van een verandering hoeft niet groot te zijn. Sterker, het heeft de voorkeur om het klein en simpel te houden. Het doel moet haalbaar zijn én specifiek. Pas dan komt iemand in beweging. Realiseert u zich wel dat de een meer energie haalt uit zingeving dan uit hardlopen. Ga op zoek naar wat iemand drijft.
-
Voorkom voorschrijven
Verplichtingen kunnen uitputtend zijn. Het gevoel telkens iets te moeten, kan mensen blokkeren.
-
Verander de omgeving
Als mensen niet uit zichzelf veranderen, kunt u hun omgeving aanpassen. Serveer in de kantine alleen nog vers en gezond eten. En leg de kroket achterin. Nodig de hele familie uit voor een supergezellige kookcursus, zodat de kans toeneemt dat medewerkers ook thuis gezond gaan eten. Kies voor dienstfietsen in plaats van dienstauto’s. Vervang gewone bureaus door sta-zit-bureaus.
-
Doe het voor
Het werkt om een voorbeeld te stellen. Laat een specialist uw chauffeurs voordoen hoe ze in een vrachtwagen kunnen stappen en zitten zonder hun rug te belasten. Neem zelf de trap en beweeg uw directieleden dat ook te doen. Stimuleer medewerkers, die hun leefstijl succesvol hebben veranderd, te vertellen hoe ze dat hebben gedaan. Draag een stappenteller. Praat over leefstijl, laat veranderingen zien. Deel de resultaten met iedereen in de organisatie. Steeds meer mensen zullen aanhaken.
Meer informatie?
Heeft u een vraag over het bevorderen van een gezonde leefstijl in uw organisatie? Of wilt u van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Aukje. Zij deelt graag haar kennis met u.
Meer weten?
Blijf op de hoogte:
Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.